RUSTIN (2023,SAD) - 7/10


 

Gotovo pa ne prođe godina, a da Amerikanci ne snime film o nekom od junaka borbe za ljudska prava pedesetih i šezdesetih godina. Sada je na red stigao biopic o čovjeku po imenu Bayard Rustin, a film koji je režirao iskusni George C. Wolfe (Ma' Rainey's Black Bottom) još jedan je kvalitetan i zanimljiv film o tim zeznutim vremenima. Rustin je posthumno dobio predsjedničku medalju slobode i to od Baracka Obame koji je skupa sa suprugom Michelle i jedan od producenata filma o čovjeku koji je bio organizator najvećeg prosvjeda u povijesti Amerike. Bio je to "Marš na Washington" koji je u kolovozu 1963. godine okupio u glavnom američkom gradu više od 250 tisuća ljudi koji su zahtjevali jednakost, a bio je to jedan od ključnih događaja u toj borbi.

U naslovnoj ulozi odličan je Colman Domingo, iskusni glumac koji se prethodno proslavio u kazalištu, dok smo ga na filmu do sada uglavnom gledali u epizodnim ulogama. I sjajan je Domingo kao ovaj pomalo teatralni tip i svojevrsni izopćenik iz Pokreta početkom šezdesetih koji je ujedno bio i homoseksualac, a u mladosti je bio zainteresiran za socijalizam zbog čega je također često bio na marginama. Priča tu kreće 1954. godine kada je i tada mladog propovjednika iz Alabame Martina Luthera Kinga uvukao u pokret prvi uvidjevši njegovu karizmu i sposobnost da pokrene mase. No, dok je Rustin među onima koji su za agresivniji angažman i akciju, vodstvo NAACP i njegov predsjednik Roy Wilkins (Chris Rock) su za umjereniji i oprezniji pristup.

Ubrzo će Rustin biti izguran iz pokreta, a potom putujemo gotovo desetak godina unaprijed kada je upravo on došao na ideju organiziranja velikog protestnog skupa u glavnom gradu Amerike. I uglavnom tu pratimo kako je to izgledalo od ideje pa do realizacije i kako vodstvo crnačkog pokreta i nije bilo oduševljeno činjenicom da je upravo Rustin glavni organizator. Vidimo i kako su im vlasti na sve moguće načine pokušavale zakomplicirati i otežati situaciju, izmišljajući stalne prepreke, pokušavale posvađati vodeće ljude pokreta, a Rustin im je bio nekako najlakša meta. Nije "Rustin" film na razini recimo Leejevog "Malcolm X" ili "Selme" Ave DuVarnay, no svejedno je to kvalitetna civil rights movement biografska drama koja daje na značaju jednom hrabrom i vrijednom čovjeku.

IMDB LINK 

Primjedbe