THANKSGIVING (2023,SAD) - 6,5/10


 

Krajem devedesetih Cravenovim serijalom "Vrisak" i brojnim filmovima slične tematike koji su se ubrzo počeli štancati, horor podžanr slasher doživio je pravu renesansu. Ti krvavi horori u kojima crijeva i iznutrice lete na sve strane i dalje se povremeno snimaju, a trailer za "Thanksgiving" Eli Roth je snimio točno 16 godina ranije. Trailer za ovaj film pojavio se u Tarantinovom i Rodriguezovom "Grindhouseu" 2007. godine, a baš kao i "Machete" i "Hobo With the Shotgun" koji su također snimljeni koju godinu nakon prethodnog trailera u istom filmu, i Roth je konačno odlučio snimiti cjelovečernji film.

I baš kao i svi filmovi iz tog "Grindhouse" svijeta i "Thanksgiving" je pretjeran, a na kraju mi se to činilo više komedija, nego horor. Kao potpuno suluda parodija na filmove kao što su bili "Vrisak" ili "Znam što si radila prošlog ljeta", a i ovdje će se u krvavi osvetnički pohod zaputiti netko zbog ranijih događaja. Taj raniji događaj ovdje će biti groteskna klaonica koja će se dogoditi uoči američkog Dana zahvalnosti odnosno na Crni petak kada su veliki popusti. Nakon što podivljala gomila probije ogradu i provali u trgovački centar, nastat će užasavajući stampedo u kojem će poginuti nekoliko ljudi.

Godinu kasnije na obitelj vlasnika tog trgovačkog centra i sve oni koji su na neki način sudjelovali u tom kaosu, namjerit će se misteriozni ubojica. Kako se radnja odvija baš u gradu Plymouthu u Massachussetsu, mjestu u kojem su engleski puritanci napravili svoju prvu koloniju i gdje je zapravo i začet Dan nezavisnosti, tako će i taj manijakalni ubojica imati masku s likom tipa koji je začetnik tog praznika. I bit će sva ta ubojstva nevjerojatno maštovita i groteskna, gotovo na razini crtića tako da mi se činilo da je "Thanksgiving" zapravo parodija na sve te filmove koje smo gledali tinejdžeri i čija je radnja gotovo pa uvijek ista. Baš takav je slučaj i ovdje. Dok će se unakažena tijela nizati, stalno će nam se činiti da je ubojica netko drugi, a Roth nakon "Hostela" pokazuje da je i dalje prilično maštovit kad treba smisliti grozne i jezive smrti. Samo što one ovdje, srećom, izgledaju tako karikirano da ih se ne može ozbiljno shvatiti.

IMDB LINK 

Primjedbe