THE EXORCIST: BELIEVER (2023,SAD) - 6/10


 

Ekipa predvođena Davidom Gordonom Greenom koja je prethodno iskasapila jedan horor klasik i snimila ridikulozne, negledljive i imbecilne nastavke Carpenterovog "Halloweena", bacila se na uništavanje horora kojeg mnogi smatraju najvećim i najboljim predstavnikom tog žanra ikada. Naravno, riječ je o "Egzorcistu" Williama Friedkina koji 2023. godine slavi točno pola stoljeća od pojavljivanja, a nadajmo se da Green i njegovi bezveznjaci ponovno ne planiraju cijeli novi serijal.

Zapravo, baš kao što je bio slučaj s prvim Greenovim "Halloweenom" takva je situacija i s "The Exorcist: Believer". Nije to zapravo bilo tako skandalozno loše i uvredljivo kao što su recimo bila druga dva nastavka priče o Mikeu Myersu. Ovaj puta osim jedne djevojčice koju je opsjeo đavo sada imamo dvije klinke od kojih 14 godina, a slučajno ili ne, mala opsjednuta bjelkinja i neodoljivo fizički podsjeća na nesretnu Regan iz originala. Zlo će se ovdje probuditi na Haitiju gdje se na medeni mjesec zaputio mladi bračni par Victor (Leslie Odom Jr.) i njegova trudna supruga Sorenne koju će taman uoči razornog potresa "blagosloviti" voodoo vještica.

Nakon potresa će se Victor naći u dvojbi da bira između ženinog i kćerinog života, a nekih 14 godina kasnije vidjet ćemo da je preživjela kćer. On je sada samohrani otac djevojčice Angele i žive oni negdje u Georgiji, a Angela i njena najbolja prijateljica Katherine jednog dana će odlutati u šumu gdje će više iz zafrkancije pokušati dozvati duhove. Kad ih nakon nekoliko dana pronađu, ispostavit će da se s djevojčicama nešto čudno događa. I svima nama je jasno što, djevojčice je opsjeo sotona, a kad shvate što se događa, u pomoć će biti pozvana i još uvijek živa Reganina mama, Chris (Ellen Burstyn) čija je uloga u cijelom filmu zapravo dosta nejasna.

Vjerojatno je glavni razlog pojavljivanja legendarne glumice bilo da se stvori barem neka poveznica s originalom, a kao što se može očekivati, vrhunac cijelog filma je egzorcizam. I to ovaj puta ne isključivo katolički pošto je Victor ateist dok su Katherinini roditelji baptisti, no kao što netko od likova kaže, svaka kultura i religija u svojim korijenima imaju nešto slično opsjednutosti i egzorcizmu. Tako će ta gotovo pa ekumenska, multireligijska družina pokušati istjerati đavla iz opsjednutih djevojčica, a Greenov "Egzoricst" po tome je puko prepisivanje od nenadmašnog originala. Srećom, za razliku od "Halloweena" nije se (još) drznuo u mijenjanje duha i smisla cijelog filma, no ima za to vremena jer je i to sada zamišljeno kao trilogija.

IMDB LINK 

Primjedbe