VERA DREAMS OF THE SEA (2021,KOS) - 7/10


 

Na Kosovu kao da se snimanjem filmova bave samo žene jer nakon "Košnice" Blerte Basholli, "Looking for Venera" Norike Sefa te "The Hill Where Lionesses Roar" Luane Bajrami, evo još jedne drame koju je snimila žena i u kojoj je glavni protagonist žena. Baš kao i tri prethodna filma, i "Vera Dreams of the Sea" Kaltrine Krasniqi bavi se položajem žene u današnjem kosovsku društvu, no za razliku od prethodnika, naslovna junakinja ne živi negdje u provinciji, na selu, već Vera živi u glavnom gradu Prištini. Doduše, i ona potječe sa sela i shvatit ćemo ubrzo da je i to još jedan film o patrijarhatu i neravnopravnosti, a Verin svijet će se srušiti kad njen muž, ugledni profesor prava i poznati sudac počini samoubojstvo.

Vera radi kao tumač za gluhonijeme i kaže za sebe da je znakovni jezik jedino nasljeđe koje je dobila od obitelji za razliku od braće koji su naslijedili kuću. Jedna kuća naći će se u središtu prijepora i ove realistične drame jer nakon smrti njenog Fatmira za nasljeđe njegove dojučer bezvrijede kuće u rodnom selu javit će se daljnji rođak Ahmet. On tvrdi da mu je Fatmir obećao kuću i počet će raditi pritisak na Veru da što prije prepiše na njega kuću kojoj je iznenada skočila vrijednost pošto baš ondje treba prolaziti nova autocesta. Iako nema nikakvih pisanih tragova o tome da mu je Fatmir obećao ili prepisao kuću i Vera je šokirana jer nešto takvo nikada nije spominjao. Vrlo brzo ne samo da će se povećavati pritisci, čak i izravne prijetnje da mora prepisati kuću, već ćemo polako shvaćati da je Fatmir bio patološki kockar i da se ubio zbog kockarskih dugova u koje je očito upao.

Staru kuću na selu ona je planirala prodati i novac pokloniti kćeri koja je samohrana majka i pokušava se probiti na kazališnoj sceni, no neće to ići onako kako je Vera zamislila. Shvatit ćemo da je riječ o zemlji koja je i dalje jako daleko od nečega što bismo nazvali pravnom državom, već se ljudi i dalje više drže nekih tradicijskih pravila, stoljećima starih struktura i nepisanih zakona. A naravno da sva ta stara pravila ne idu na ruku ženama koje se obično zaobilaze pri oporukama i nasljeđivanju (uvijek se sjetim legendarnih anegdota o našim Dalmatincima i sve donedavno uvriježenih pravila da su sinovi nasljeđivali plodnu i kvalitetnu zemlju u unutrašnjosti, dok bi kćeri dobivali bezvrijedne parcele uz obalu, a svi dobro znamo koliko koje od tih parcela danas vrijede).

I nisu tu problem samo pravila patrijarhata, već ćemo spoznati da je Fatmir očigledno imao posla s nekim iznimno opasnim tipovima, a on nije jedini ugledni član kosovskog društva čiji bi se ugled mogao narušiti ako u javnost izađu činjenice o njegovim sklonostima. Snimila je Krasniqi kvalitetan film, iznimnu dramu koja će se s vremenom pretvoriti u povremeno šokantan triler koji sjajnom izvedbom nosi iskusna kazališna glumica Teuta Ajdini Jegeni iz albanskog kazališta u Skoplju. Premijeru je "Vera Dreams of the Sea" imao u sekciji Horizonti festivala u Veneciji nakon čega je imao jako lijep festivalski život.

IMDB LINK 

Primjedbe