VICTIM (2022,SLK-ČEŠ) - 7/10


 

Uzbudljivom, intrigantnom pa i kontroverznom kombinacijom trilera i drame u sekciji Horizonti festivala u Veneciji predstavio se mladi slovački filmaš Michal Blasko kojem je "Victim" donio i nagradu za debitanta godine češke filmske kritike. Iznimno je to aktualan i problemski film, a glavna junakinja je Ukrajinka Irina (Vita Smačeljuk) koja sa sinom Igorom živi u češkom gradu odmah uz ukrajinsku granicu. Nada se ona da će ubrzo oboje dobiti češko državljanstvo i nada se da će s prijateljicom ubrzo otvoriti frizerski salon, a u uvodnoj sceni vidimo je kako se pokušava probiti preko granice.

Žuri se ona jer je Igor završio u bolnici i tvrdi da su ga pretukla tri mlada roma kakvih bezbroj živi u njihovom ne posebno divnom kvartu. Ne otkriva on puno kako i zašto su ga napali i vjerojatno mu uništili gimnastičku karijeru, a čim se pročuje da su mladića pretukli cigići, krenut će masovna histerija. Problem će nastati kad Igor mami prizna da je sve izmislio i da je ozljede zadobio prilikom pada i da ga zapravo nitko nije tukao. No, situacija se već tako zakuhala da se gotovo nemoguće povući. Irini će se početi javljati razne organizacije i nuditi pomoć, čak će joj i gradonačelnica nuditi pomoć oko rješavanja stambenog pitanja i ubrzavanja procedure za dobivanje državljanstva.

Mediji će također dodatno potencirati situaciju i pojačavati širenje mržnje prema lokalnim romima kao besposličarima kojima je glavna zanimacija mlaćenje ljudi iz čistog mira. Osim medijima, slučaj Irine i njenog sina postat će zanimljiv i nekima koji imaju veze s ekstremnom desnicom i duh će biti pušten iz boce. Snimio je mladi Blasko iznimno zanimljiv i provokativan film, upozoravajuću dramu čija je tema iznimno osjetljiva i nimalo jednostavna. Jer Irina se i sama do jučer osjećala kao društvena otpadnica kojoj su svi koji su mogli do sada samo otežavali. A sada su svi uz nju jer očito tu postoje neki zajednički neprijatelji s kojima se treba obračunati i koji su kao stvoreni za ujedinjavanje svih građana. 

IMDB LINK 

Primjedbe