DIRTY PRETTY THINGS (2002,GBR) - 8/10


 

Jedan Nigerijac, jedna Turkinja i jedan Španjolac, svi na privremenom radu u Londonu, naći će se usred puno više prljavih, nego lijepih stvari u mračnoj kombinaciji trilera i drame Stephena Frearsa. Zanimljivo je kao je "Dirty Pretty Things" bio prvi Frearsov film nakon megauspješne glazbene humorne drame "High Fidelity" po istoimenom romanu Nicka Hornbya. Još je zanimljivi podarak da je "Dirty Pretty Things" bio i jedan od prvih filmskih scenarija koje je napisao Stephen Knight, danas najpoznatiji kao autor legendarne serije "Peaky Blinders". A moda i najzanimljivije od svega je da je Knight još i prije nego što je počeo pisati scenarije bio jedan od kreatora poznatog kviza "Tko želi biti milijunaš", a upravo "Dirty Pretty Things" mu je donio do sada i jedinu nominaciju za Oscara.

Sve će se ovdje zakomplicirati kada noćni portir u opskurnom londonskom hotelu pronađe ljudsko srce u zahodskoj školjci. Nigerijca Ogwea (prva glavna uloga Chiwetela Ejiofora) u pomoć je pozvala prostitutka Juliette (Sophie Okonedo) koja operira upravo u tom hotelu, a još prije smo saznali da je on zapravo liječnik koji je silom prilika u Londonu gdje je ilegalac i radi razne poslove. Kako je srce završilo u zahodu, nitko ne zna, a hotelski menadžer Juan (Sergi Gomez), govori mu da brine svoj posao i ne uvlači policiju jer će mu se to obiti o glavu. Okweu naravno ne pada na pamet zvati policiju jer je u Londonu ilegalno, a dijeli on stan s mladom Turkinjom Senay (Audrey Tautou) koja u hotelu radi u čistačica.

Senay je tražiteljica azila pa za to vrijeme ne smije raditi zbog čega joj je imigracijska stalno za petama, a kada Okwe shvati koji je razlog zašto se ljudsko srce našlo u školjci, situacija će se potpuno oteti kontroli. Juan u hotelu zapravo vodi ilegalnu operaciju u kojoj ilegalnim migrantima osigurava krivotvorene europske putovnice, ali u zamjenu za bubreg. Kad shvati da je Okwe zapravo liječnik, pokušat će ga prisiliti da radi za njega, a snimio je Frears nevjerojatno uzbudljiv i dinamičan triler u kojem su praktički svi likovi imigranti. Upoznajemo u "Dirty Pretty Things" taj mračni londonski polusvijet u kojem na razne načine pokušavaju preživjeti i snaći se imigranti sa svih strana svijeta.

Sjajno Knight i Frears prikazuju taj melting pot rasa, kultura i religija u kojem bijele Londončane praktički vidimo samo kao goste Londona, mušterije na tim šarenim tržnicima. Ili djelatnike imigracijske službe koji su se baš namjerili na Sunay dok ona sanja kako će jednog dana stići u New York gdje njega rođakinja radi u kafiću. Od sporednih likova tu je i ruski vratar Ivan kojeg je utjelovio Zlatko Burić, kao i kineski patolog Gu Yi (Benedict Wong), jedini pravi Okweov prijatelj koji mu pomaže koliko može.

I premda se sama priča razvija u smjeru trilera, sama srž ovog kvalitetnog Frearsovog filma su upravo životi tih imigranata koji žive gotovo u smjeni. Vidimo kako se oni snalaze i uvijek uspiju neku siću zaraditi sa strane pa tako Okwe i Ivan imaju privatnu poslugu hrane u hotelske sobe tijekom noći, ali samo za keš. Stalno su oni u bijegu i u strahu od imigracijske službe koja bi ih deportirala iako bi se cijela zapadna ekonomija doslovno ugasila preko noći kada bi se svi ti radnici na crno preko noći vratili u zemlje iz kojih su došli. Sjajno je prikazan tu taj svijet unutar svijeta koji oni koji nisu njegovi pripadnici zapravo i ne mogu vidjeti i osjetiti te stoga ovdje gotovo imamo i dva iznimna filma u jednom.

IMDB LINK 

Primjedbe