HOW TO HAVE SEX (2023,GBR) - 6,5/10


 

Pomalo me hype oko ove britanske coming-of-age drame podsjetio nakon prošlogodišnjo slinjenje britanske kritike oko još jednog u najboljem slučaju prosječnog filma. Bio je to "Aftersun" Charlotte Wells film o kojem su se pisali hvalospjevi kao da je novo remek-djelo u rangu "Kuma" ili "Taksista", a slična situacija je ove godine bila s još jednim filmom britanske debitantice. Ovaj puta to je Molly Manning Walker i ovaj film se bombastično naziva "Kako se poseksati", a već je osvojio nagrade u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu, kao i nagradu za europsko otkriće godine. Osvojio je "How to Have Sex" i neke nagrade u izboru za nezavisni film godine, a sam naslov sugerira po što su na ljetovanje u Grčku stigle tri najbolje prijateljice iz Engleske.

Tara (Mia McKenna-Bruce), Skye (Lara Peake) i Em (Enva Lewis) završile su srednju školu i prije upisa na fakultet ili ulaska na tržište rada, odlučile su provesti nezaboravno ljeto. Poznata je to priča vjerojatno svima jer divne su to godine tinejdžerstva kad se s društvom išlo na more, pilo od jutra do mraka, a ako je bilo pod sreće i baciti nešto pod jaja. Da će biti bačene pod jaja, nadaju se i ove tri mlade Britanke (dobro, dvije jer Em je, shvatit ćemo, lezbijka), a najveći je pritisak na najsenzibilnoj od njih, Tari. Ona je jedina bez seksualnog iskustva i ljetovanje u Grčkoj odredila si je (ili su joj frendice odredile, kako će se činiti dok vrijeme prolazi) da je stiglo vrijeme skidanja tog teškog bremena.

I želja će joj se ispuniti, no ne baš onako kako je Tara očekivala jer će pod pritiskom okoline, utjecajem alkohola i zbog inata, napraviti krivi izbor mladića kojem će podariti svoje djevičanstvo. Priča će se potom razviti krivim smjerom jer ne samo da će Tara shvatiti da je pogriješila, već će se priča zakotrljati tu i u smjeru aktualne teme pitanje pristanka na seks i kako se on tumači. I ne može se poreći da je Manning Walker snimila realističan, uvjerljiv, aktualan i autentičan film, no zar je to sad baš opet tako dobro i revolucionarno kao što se oko njega stvara ta ogromna fama među gotovo svom anglo-američkom kritikom koju sam pročitao?

Ne znam baš. Možda me film dijelom i živcirao jer me i inače živciraju ti bahati i arogantni Britanci koji se ponašaju kao zadnje svinje kad stignu u toplije krajeve, vjerujući da je cijeli svijet njihov. Možda i zato što je vrijeme mojih sličnih ljetnih avantura i izleta odavno prošlo pa sam nekako podsvjesno zavidan svoj toj mlađariji koju boli ona stvar što ih čeka sutra? Jako dobro prikazuje ova drama kako izgleda party-život na tim mjestima gdje se skuplja britanska mlađarija, ali i kako izgledaju pritisci s kojima se i danas djevojke i mlade žene nose kada je u pitanju seks.

I dok se i dalje muškarca koji pojebe sve što hoda percepira kao Hektora, ako žena ima slične afinitete, teško će se riješiti epiteta kurve. S druge strane, ako je predugo nevina, opet tu sigurno nešto ne valja i tako se stvara neki začarani krug kojem nema kraja. Bilo bi idealno kad bismo živjeli u svijetu u kojem se ljudi ne bi uopće zamarali onime što drugi čine i gledali sami sebe, no nekako sumnjam da ćemo taj film ikad gledati. Kad je riječ o filmu "How to Have Sex", sve te mladenačke nesigurnosti, zbunjenosti, frustracije i krive odluke donesene pod utjecajem drugih prikazane su jako kvalitetno, no sam film ostao mi je nekako prazan.

IMDB LINK 

Primjedbe