INSHALLAH A BOY (2023,JOR) - 8/10


 

Amjad Al Rasheed može se pohvaliti da je prvi filmaš iz Jordana čiji je film prikazan u nekom od programa festivala u Cannesu. "Inshallah a Boy" je iznimna kombinacija drame i trilera koja nas sjajno upoznaje s društvenim okolnostima u ovoj arapskoj zemlji. I to na primjeru mlade udovice Nawal (Mouna Hawa) čiji svijet će se preko noći potpuno urušiti kada joj iznenada umre muž. Al Rasheed film otvara scenom u kojoj Nawal i njen muž leže u krevetu i ona je spremna za malo noćne akcije, no gospodin baš i nije raspoložen. Umoran je, tvrdi, a sljedećeg jutra stići će ga i kazna. Dok se Nawal sprema na posao njegovateljice starice iz bogate obitelji, a njena kćer u školu, muž se ne ustaje iz kreveta.

Kada dođe Nawal u sobu, shvatit će da je njen muž preminuo u snu. I dok je takva šokantna situacija tragedija u bilo kojem dijelu svijeta, za Nawal će činjenica da je ostala bez muža postati i dodatno problematična. Jer nema ona muškog nasljednika, već "samo" kćer, a to znači da na imovinu koja je pripadala njenom mužu, sada jednako pravo imaju i muški članovi njegove obitelji. Premda Nawal tvrdi da je stan u kojem žive otplaćivala zajedno s mužem, ne postoje dokazi za to, a njen šogor odnosno brat njezinog pokojnog muža, ubrzo će se pojaviti sa zahtjevom da imovina pripada njemu i njegovoj obitelji. Štoviše, tvrdi on da mu je pokojnik bio dužan još nekoliko rata za džip koji je od njega kupio i sve je nestrpljiviji i nasrtljiviji da dobije ono što smatra da je njegova.

Situacija će za Nawal iz dana u dan postajati sve gora i bezizlaznija jer preko noći ne samo da bi mogla završiti na cesti, već je zakon takav da bi i njena kćer mogla pripasti pokojnikovom bratu. Jedini izlaz za Nawal mogao bi biti da je trudna pa će tako ona lagati svima da je u drugom stanju i pokušat će nabaviti krivotvorene nalaze o trudnoći kako bi si kupila vrijeme dok ne smisli nešto novo. Sjajno Al Rasheed gradi ovu autentičnu, realističnu i problemsku dramu brzog tempa uzbudljiviju od bilo kojeg trilera. Kad uvidimo situaciju u kojoj se Nawal našla, postat će nam jasno u kakvoj je ona utrci s vremenom, ali i kako funkcionira jedan potpuno patrijarhalni sustav u kojem su žene gotovo svedene na imovinu svojih muževa.

Preko lika ove očajne žene Al Rasheed na izniman način prikazuje kako izgleda jordansko društvo. I premda je ona konzervativna, tradicionalna žena koja ne izlazi iz kuće, a da nije prekrila kosu te prihvaća sve te gotovo pa šerijatske zakone, ona će na vlastitom primjeru shvatiti koliko je to pogrešno i suludo. Kao kontrast Nawal, imamo tu i lik Lauren, kćer iz bogate obitelji iz Ammana za koju glavna protagonistica radi, koja je njena sušta suprotnost. Moderna je to i liberalna žena koja se odijeva i ponaša kao zapadnjakinja, a neplanirano je ona ostala trudna s mužem koji je vara. Tako će Mawan upravo od Lauren tražiti da u njeno ime napravi test za trudnoću, dok će joj zauzvrat morati pronaći kliniku u kojoj će pobaciti jer abortus je ilegalan ondje. Naravno da se ništa neće odviti onako kako su ove dvije žene planirale, a njihova shema samo će dovesti do novih komplikacija i problema.

Istovremeno, dok će Nawal na sve načine pokušavati sačuvati stan i prije svega kćer, shvaćat će ona da njen muž baš i nije bio svetac kakvim su ga svi pa i ona smatrali. Polako će se razotkrivati neki detalji iz njegovog života, a daleko od toga da je Nawal prikazana kao nekakva svetica. Svjesna je ona da će ostati bez svega ako se ne dogodi neko čudo, a vrijeme leti i curi i sve je bliže dan kada je zakazano sudsko ročište na kojem će se odlučivati o tome kome pripada pokojnikova imovina. Bio je "Ishallah a Boy" iznimno kompleksna drama koja donosi sjajan uvid u društvo iz koje taj film dolazi, a Al Rasheed opet nije dopustio da se to pretvori u neki pamfletski i isključivo aktivistički film, već je kvalitetno razradio priču i od protagonistice napravio lik do kojeg nam je stalo i za kojeg navijamo. Dakako da toj uvjerljivosti doprinosi i sjajna izvedba palestinske glumice Moune Hawe koja je nevjerojatno uvjerljiva kao mlada udovica Nawal.

IMDB LINK 

Primjedbe