MOROMETE FAMILY: ON THE EDGE OF TIME (2018,RUM) - 7/10


 

Više od tri desetljeća nakon što je snimio prvi film o obitelji Moromete, Stere Gulea odlučio je snimiti nastavak. Za oba filma je kao književni predložak poslužio epohalni roman Marina Prede, vjerojatno najvažnijeg rumunjskog književnika koji je iznenada preminuo 1980. godine da bi se kasnije pokazalo da je završio u alkoholnoj komi. "Obitelj Moromete" iz 1987. godine i danas se smatra jednim od vrhunaca klasičnog rumunjskog filma i u njemu smo pratili sudbinu jedne seoske rumunjske obitelji krajem tridesetih godina, uoči II svjetskog rata.

I otkako se Rumunjska riješila komunizma nije Gulea snimio ništa pamtljivo i za razliku od svojih mlađih sunarodnjaka nije se on ukrcao u vlak rumunjskog novog vala. Pod stare dane odlučio je oživjeti karijeru snimanjem nastavka, a da Rumunji nisu zaboravili na omiljeni film, svjedoči i podatak da je drugi nastavak "Obitelji Moromete" bio jedan od najgledanijih rumunjskih filmova od devedesetih. I film je to namijenjen uglavnom za rumunjsku publiku i nastavlja on praktički ondje gdje je stao prvi film. Drugi svjetski rat je završio, Rumunjska polako tone u komunizam, a članovi obitelji Moromete i dalje su u istom selu kojem se smiješi kolektivizacija i sve ostale divote koje je donio komunizam.

I sve to što se događalo na rumunjskom selu pa i na selima svih ostalih komunističkih zemalja tog doba pratimo iz perspektive patrijarha obitelji Moromete, Iliea (Horatiu Malaele je zamijenio Victora Rebengiuca koji je sa 85 na leđima ipak bio prestar da bi ponovio ulogu), ali i njegovog najmlađeg sina Niculaea, mladića koji voli čitati i komunističke ideje i nisu mu tako odbojne. Pa iako je nastavak dakako bitno slabiji od originalnog filma, Gulea sjajno prikazuje tragediju rumunjskog sela nakon II svjetskog rata. Sve ono što su do tada znali i način na koji su radili, preko noći će se raspasti i pojavit će se neki džabalebaroši koji će im nametnuti nešto posve im strano. Baš kao i kod prvog filma, odlučio se ponovno Gulea za crno - bijelu fotografiju koja posve odgovara ovoj tematici.

IMDB LINK 

Primjedbe