DARIO ARGENTO: PANICO (2023,ITA) - 8/10


 

Legendarni talijanski majstor horora Dario Argento cijelog života je scenarije za svoje kultne filmove pisao u hotelima. U hotelskim sobama Rima, New Yorka i drugih gradova nastali su horor klasici kao što su "Profondo Rosso", "Suspiria", "Tenebre" i ostali, a za vrijeme pisanja njegovog posljednjeg filma u jednom talijanskom hotelu odlučio ga je posjetiti talijanski dokumentarist Simone Scafidi. Prethodno je Scafidi snimio dokumentarac o još jednoj legendi talijanskog giallo filma i horora Luciu Fulciju, a sada mu je i "Gospodar uzbuđenja" odlučio otkriti neka svoja razmišljanja i kako izgleda njegov stvarateljski proces.

Uz samog Argenta, u filmu se pojavljuju i članovi njegove obitelji, bivša supruga, kćeri, ali i podjednako legendarni filmaši poput Gaspara Noea, Guillerma Del Tora i Nicolasa Windinga Refna koji ističu Argenta kao jednog od uzora. I nije to klasična biografska drama iako Argentovu životnu i filmsku priču saznajemo kronološki. Pokušava Scafidi doći do odgovora na pitanje tko je zapravo Dario Argento, a i gledajući njegove filmove posve nam je jasno da je riječ ne samo o vizionaru, već i nevjerojatnom perfekcionistu. Doduše, taj perfekcionizam se s godinama dosta istopio jer od kraja osamdesetih nije uspio on pratiti tempo snimanja sjajnih filmova koji je nametnuo još od početka sedamdesetih.

Horor vjerojatno nikad nije bio bliže umjetnosti nego kod Argenta, a voljeli ili ne njegove gotovo kičaste, barokne horore u kojima je nerijetko znao prelaziti granice dobrog ukusa, mora se priznati da je riječ o posebnim filmovima. Filmovima s posebnom estetikom i stilom, posebnim i osebujnim kakve su mnogi pokušavali kopirati, no nitko nije uspio pratiti Argentov izričaj. Premijeru je "Dario Argento: Panico" imao u popratnom programu festivala u Veneciji, a podnaslov filma želi opisati ono što je Argento želio postići. Sam on otkriva da je gledateljima želio priuštiti nešto posebno, nešto što još nisu vidjeli, a kada krene strava i užas, ne samo da ih uhvati strah, već doslovno panika.

IMDB LINK 

Primjedbe