FEUD: CAPOTE VS. THE SWANS (2024,SAD) - 7,5/10


 

Gotovo sedam godina nakon prve sezone antologijske serije "Kavga" u kojoj smo pratili rivalstvo između holivudskih diva Bette Davis i Joan Crawford, poznati televizijski showrunner Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, American Crime Story, American Horror Stories, Dahmer - Monster) izbacio je drugu sezonu. Kao što i sam naziv sugerira, sada pratimo kavgu u čijem je središtu pažnje poznati američki pisac Truman Capote. S druge strane naći će se društvo njujorške elite, dokone isprazne snobovkse bogatašice s kojima je on godinama prijateljevao i koje je dijelom od milja, a dijelom posprdno nazivao Labudice. I to prijateljstvo trajalo je godina, a za to vrijeme Capote je saznao tajne svog tog visokog društva jer su mu se te žene povjeravale i smatrale ga prijateljem.

I taj pompozni, neskriveni homoseksualac koji se proslavio šezdesetih romanima kao što su "Breakfast at Tiffany" i "In Cold Blood" njih je smatrao prijateljicama. Voljele su te žene njegovo društvo jer je Capote bio ne samo popularan i imao zabavne priče, već i zato što ga kao feiminiziranog gaya njihovi muževi nisu smatrali opasnim. Sastajali su se oni u skupim restoranima, ogovarali jedni druge, žderali nekakve izdrkotine i pili šampanjac, no već kad su sve te Labudice spustile gard, pisac koji godinama nije ništa napisao i objavio, doslovno će im zabiti nož u leđa. Barem će one tako smarati kada u studenom 1975. godine u magazinu Esquire izađe poglavlje njegovog neobjavljenog romana "Answered Prayers" nazvan "La Cote Basque 1965" u kojem će iznijeti detalje iz njihovih skandaloznih i hedonističkih života.

Dakako, ne pod pravim imenima, no svima će biti jasno o kome se zapravo radi i Capoteu (Tom Hollander) njegove prijateljice uglavnom to nikad neće oprostiti. Čak šest od osam epizoda "Feud: Capote vs. The Swans" je režirao poznati američki režiser Gus van Sant (Good Will Hunting, My Private Idaho), a na zanimljiv način ova serija prikazuje odnose među njujorškim elitama tog vremena. Okupljena je tu i impresivna glumačka ekipa jer sve te Labudice utjelovile su poznate glumice. Naomi Watts je Babe Paley, supruga osnivača TV mreže Williama Paleyja. Diane Lane je Slim Keith, Chloe Sevigny je C.Z. Guest, Calista Flockhart je Lee Radziwill, a Demi Moore je Ann Woodward koja je zapravo i prije objave knjige bila glavna tema Capoteovih tračeva.

Bilo je to društvo koje se hranilo tračevima, a ostale su one u šoku ne samo jer je javnosti otkrio njihove tajne, već i zato što ih je zatekla činjenica da ih Capote tako vidi. Bile su Labudice uvjerene da su ga one stvorile kao zvijezdu i uvele u visoko društvo, a on im je tako vratio te će mu se zato pokušati osvetiti i potpuno će ga isključiti. Vrijeme je to kad je Capote već ozbiljno zaglavio s alkoholom, drogama i tabletama, a nakon što ga odbace kao da mu nije jasno zašto mu se osvećuju jer je on uvjeren da ih je učinio besmrtnima. Uostalom, tvrdio je on da su sve one dobro znale čime se on bavi i da je pisac kojem je književnost iznad svega te da su nešto slično mogle i očekivati kad su ga pustile tako blizu.

Donosi ova serija iznimno zanimljiv uvid u to visoko njujorško društvo sedamdesetih i u tu dokonu, ispraznu i snobovsku elitu koja mu je godinama doslovno jela iz ruke. Prikazan je Capote dijelom tu i kao tragičan lik, kao prilično groteskna osoba, istovremeno nevjerojatno tašt i egoističan, a tako pun samoprijezira, iskompleksiran čovjek. Radnja je tu postavljena nelinearno te stalno tu skačemo iz jednog vremenskog razdoblja u drugo te često putujemo u prošlost kako bismo dobili dubinu odnosa Capotea i Labudica te shvatili zašto su one njegov postupak smatrale tako dubokom i teškom izdajom.

IMDB LINK 

Primjedbe