GUILT (2019-23,GBR) - 7,5/10


 

Čim se pojavila ova serija smještena u škotsku prijestolnicu Edinburgh, britanski mediji su je okarakterizirali kao svojevrsni tamošnji odgovor na "Fargo". I zaista "Guilt" ima taj fargovski štih i duh, još dodatno začinjen crnim humorom i tipičnim situacijama očekivanim za Škotsku. Do sada je škotski pisac i scenarist Neil Forsyth izbacio tri sezone s po četiri epizode, a priča tu kreće kada dva brata, Max (odlični Mark Bonnar koji me i izgledom, a i po nastupu podsjetio na puno poznatijeg škotskog glumca Roberta Carlylea) i mlađi Jake McCall (Jamie Sives) po povratku s neke fešte skrive prometnu nesreću u kojoj će pregaziti starca.

Pokušat će oni prikriti ono što su učinili, a tješit će ih donekle činjenica da je pokojnik bio u terminalnoj fazi raka te da bi ionako umro za koji mjesec, no od tog trenutka njihovi životi kao da će se početi raspadati. Forsyth tu jako zanimljivo plete priču, a sjajni su i likovi, pogotovo Max, odvjetnik spletkaroš stalno u nekakvim shemama. Tip koji sve što izvodi radi proračunato i dobro smišljeno kako bi sve izvukao u svoju korist i koji je uvjeren da sve ima pod kontrolom, no vrlo brzo tlo pod nogama če mu se početi izmicati i do tada naizgled savršen život posve će se raspasti.

Jake je s druge strane jedan od onih tipičnih nikad odraslih 40-godišnjaka. Misli on da je vlasnik trgovine s pločama, a i ne zna da je njegov dućan zapravo poligon za pranje novca Maxovog pravog šefa, moćnog gangstera Roya Lyncha, tipa koji pod kontrolom drži cijeli grad. I ne mogu braća biti različitija, Max tako proračunat i lukav, a Jake tako naivan i čini se svo vrijeme da svi igraju tu neku igru osim njega. Vrlo brzo ćemo shvatiti da tu baš ništa nije onako kako se čini na prvu, a prometna nesreća koju će skriviti dovest će do toga da će se braća zamjeriti tim najmoćnijim gradskim gangsterima.

Serija je to koja odiše tipičnim škotskim crnim humorom na kakav su nas već naučili najpoznatiji tamošnji izvozni proizvodi kao što je recimo "Trainspotting". I u svakoj sezoni Max će se uvaliti u neke probleme, no istovremeno će on smišljati paklene planove kako da se iz njih ne samo izvuče, već i profitira, no problem je što je obično okružen potkapacitiranim ljudima čije pogreške će ga koštati. Iako su i druga i treća sezona za nijansu ipak nešto slabije od zbilja odlične originalne sezone, svejedno je "Guilt" kvalitetna i dobro osmišljena serija prepuna preokreta i iznenađenja, nadopunjena onim tipičnom škotskim crnim humorom, cinizmom i šarmom.

IMDB LINK 

Primjedbe