MUMBAI MAFIA: POLICE VS UNDERWORLD (2023,GBR) - 8/10


 

Mislio bi čovjek da su Kolumbija, Meksiko i slične latinoameričke zemlje bilo glavno poprište obračuna između mafijaša i gangstera devedesetih, no ovaj dokumentarac nam pokazuje da Indijci nisu tu nimalo zaostajali. Vodi nas ovaj dokumentarac snimljen u klasičnom televizijskom stilu u najveći indijski grad Mumbai (nekoć Bombaj) u kojem je tada bilo kao na divljem zapadu. Opasne i okrutne bande ratovale su po ulicama, policija je bila nemoćna, a patili su i civili. Sve je do početka devedesetih ondje bilo pod kontrolom mafije, posebno tamošnjeg bossa Dawooda Ibrahima, ali sve će se to ubrzo promijeniti.

Nakon nekog vremena policija će u Mumbaiju dobiti posebne ovlasti i vrlo brzo krenut će oni u oružane obračune s kriminalcima koje su nazivali "Encounters". I nekolicina tih policajaca postat će hodajući Prljavi Harryji koji će se doslovno natjecati koji će ubiti više kriminalaca. Preko noći postat će oni veće zvijezde od bollywoodskih glumaca koji će ih glumiti u filmovima, a jasno da će se situacija tu vrlo brzo potpuno oteti kontroli. Gledajući ovaj film shvatio sam kako zapravo ništa i ne znam o toj velikoj zemlji pa vidimo ovdje kako su te nesretne devedesete bile potpuno divlje u Indiji. Prvo su krenuli sukobi hindusa i muslimana, a sve će eskalirati stravičnim bombaškim napadima u Mumbaiju u kojima je poginulo više od 250 ljudi, a organizirao ih je baš Ibrahim.

Iako "Mumbai Mafia" nije jedan od onih dokumentaraca s nekom umjetničkom vrijednosti, jedna je to od potpuno suludih i gotovo nestvarnih priča o životu u određenom dijelu svijeta. Sve ono što ćemo vidjeti u ovom filmu djeluje posve nadrealno, a režiserima Raaghavu Daru i Francisu Longhurstu mora se priznati da su okupili tu zaista respektabilnu ekipu sugovornika. O tim divljim vremenima priča i nekoliko tih policajaca s dozvolom za ubijanje koji i dalje ne misle da su činili nešto loše. Tu su i neki kriminalci koji su očito odležali svoje, novinari koji su pratili svo to luđaštvo, a definitivno je bio "Mumbai Mafia" nevjerojatno zabavan i uzbudljiv dokumentarac.

IMDB LINK 

Primjedbe