ORIGIN (2023,SAD) - 7/10


 

Odgovor na pitanje koji su korijeni rasizma u Americi u ovoj kompleksnoj drami odlučila je potražiti poznata aktivistički nastrojena filmašica Ava DuVarnay (Selma, When They See Us). Doduše, taj odgovor je prije nje tražila njena sunarodnjakinja, novinarka Isabel Wilkerson. Ona je prva afroamerikanka koja se može pohvaliti osvajanem Pulitzerove nagrade za novinarski rad. A tu je nagradu Wilkerson dobila za djelo "Caste: The Origins of our Discontents" po kojoj je DuVarnay snimila biografsku dramu premijerno prikazanu u natjecateljskom programu festivala u Veneciji.

I nije bio jednostavan zadatak snimiti igrani film po jednom antropološkom istraživanju u koji se upustila protagonistica. Imamo tu nekoliko priča u priči, uz glavnu priču pratimo i još nekoliko naracijskih linija koje nas vode u nacističku Njemačku i u ruralni američki Jug dvadesetih godina prošlog stoljeća. Wilkerson (Aunjanue Ellis-Taylor) proslavila se desetak godina ranije knjigom o migracijama američkih crnaca s juga u druge dijelove zemlje u prvoj polovici 20. stoljeća. Ne zna ona koju bi novu temu istraživala, no obiteljske tragedije nagnat će je dijelom da se pozabavi temom kako rasizam u Americi nije nastao isključivo iz mržnje. Drugi okidač bit će hladnokrvno ubojstvo mladog afroamerikanca koji se našao u krivo vrijeme na krivom mjestu odnosno tijekom noći je zalutao u bijelačku četvrt i netko ga je ustrijelio.

Može li mladi crnac hodati noću po bijelačkoj četvrti i ne očekivati probleme, pitanje je koje će si postaviti Wilkerson, a tijekom istrage za knjigu posjetit će i Njemačku i Indiju. Tražit će ondje ona korijene segregacije i diskrimnacije, a njena teorija bit će da rasizam korijene vuče još iz indijskog kastinskog sustava i da su gotovo sva društva tako funkcionirala. Jer kastinski sustav u Indiji ljude ne razlikuje po rasi, isto kao što su i europski Židovi za vrijeme nacističkih progona bili bijelci, no svejedno ih je nekako trebalo označiti, ozloglasiti pa potom istrijebiti.

Pa iako je od početka jasno da je "Origin" jedan od onih aktivističkih filmova i DuVernay to i ne skriva, svejedno je uspjela ona sklepati dobar, zanimljiv i intrigantan film. Iako tema kojom se bavi i ne djeluje posebno filmično, uspjela je ona napraviti i dinamičnu dramu u kojoj mnogo toga možemo i naučiti. Saznajemo tako da su nacisti kao uzor za svoje rasne zakone pronašli u američkim Jim Crow rasnim zakonima koji su bili aktualni početkom tridesetih godina. Saznajemo da i danas u Indiji postaje kasta Dalita ili nedodirljivih koje se smatra ljudima izvan zakona pa se i danas događa da se žene iz te kasnije siluju jer počinitelji smatraju da će proći nekažnjeno. Wilkerson će pokušati dokazati da je sve to nekako povezano, a njeno putovanje ispostavilo se i više nego zanimljivim.

IMDB LINK 

Primjedbe