YANNICK (2023,FRA) - 6/10


 

Neumorni francuski apsuridst Quentin Dupieux (Rubber, Deerskin, Mandibles, Incredible but True) nastavlja štancati filmove nevjerojatnim tempom. Tako je i u 2023. godini predstavio čak dva filma i to na dva prestižna festivala. I dok je film "Daaali!" premijeru imao u Veneciji, "Yannick" je prikazan u glavnom programu u švicarskom Locarnu, no još jednom se pokazalo da Dupieuxov stil humora baš i nije po mom ćeifu. Svejedno, njegova ideja je ovaj puta bila itekako zanimljiva, a dobrim dijelom je "Yannick" i zafrkancija na račun kritike koja je često bila oštra i okrutna prema njegovim apsurdističkim i nadrealističkim ludorijama.

Ujedno je "Yannick" i brutalna društvena satira, brzopotezna provokacija u kojoj je naslovni junak svojevrsni kritičar. A baš kao što Dupieux u svojim filmovima često izvodi neke nezamislive stvari, tako će i Yannick napraviti nešto nezamislivo. Prekinut će on kazališnu predstavu u Parizu jer mu je dosadna i bezvezna. U jednom trenutku on će se samo ustati sa svog mjesta u polupraznom kazalištu i početi negodovati. Žalit će se kako je uzeo slobodan dan na poslu, morao javnim prijevozom ići na drugi kraj grada kako bi došao u kazalište i zabavio se nadajući se da će biti riječ o komediji, no zapravo se uopće ne provodi i ne zabavlja.

I sama ideja da se netko u publici usred predstave podigne i izrazi svoje nezadovoljstvo viđenim, jedan je od onih društvenih tabua koje vjerojatno nitko nikad nije učinio. Ma koliko mu predstava koju je platio bila naporna i dosadna, vjerojatno će ostati šutke sjediti na svom mjestu, ako bude sreće možda i odspavati, no Yannick (Raphael Quennard) tako očito ne funkcionira. Glumačka družina u kojoj su Paul (Pio Marmai), Sophie (Blance Gardin) i William (Sebastien Chassagne) u početku će ostati u šoku. Svađat će se oni s njim neko vrijeme, a situacija će potom posve eskalirati jer će Yannick i glumce i ostatak publike uzeti kao taoce. Tvrdit će on da su svi oni ionako bili taoci bezveznog teatra te će na brzinu sam napisati neki bezvezni kazališni komad i tjerat će ih da glume po tome, a pretvorilo se sve to odmah od početka u pravi teatar apsurda.

IMDB LINK 

Primjedbe