AMELIA'S CHILDREN (2023,POR) - 6,5/10


 

Mladi portugalski art-filmaš koji se školovao u Americi i Francuskoj Gabriel Abrantes snimio je grotesknu horor komediju (uglavnom) na engleskom jeziku. Nisu "Amelijina djeca" ni klasični horor iako se Abrantes poigrava s klasičnom gothic pričom, a nije to ni klasična komedija. Ima Abrantes očito pomalo perverzan smisao za humor i komedija se tu najviše skriva u posve grotesknim likovima koje predvodi naslovna gospođa Amelia. U kratkom prologu vidimo neke misteriozne ljude kako upadaju u onu tipičnu gothic-horor vilu u kojoj živi majka dvoje male djece. Provalnici će jedno dijete ukrasti, a drugo će ostati ondje te potom odlazimo tridesetak godina u budućnost u New York.

Ed (Carloto Cotta) živi u Americi i ne zna ništa o svojoj prošlosti, a to će se na njegovu žalost promijeniti kada mu djevojka Ryley (Brigette Lundy-Paine) za rođendan pokloni aplikaciju pomoću koje može saznati postoji li netko tko ima isti DNK kao on. Ed zna samo da je ostavljen kao beba, a ubrzo će doznati da u Portugalu ima brata blizanca Manuela, kao da je i dalje živa njegova majka Amelia (Anabela Moreira). I taj susret s mamom Ameliom proći će prilično čudno jer žena je to posve unakažena plastičnim operacijama i izgleda potpuno groteskno, jezivo, kao ružnija sestra Donatelle Versace ili kako se već zove ta izobličena modna kreatorica. Taj groteskni izgled kod Ryley će od početka stvarati osjećaj nelagode, no neće njen izgled biti jedini okidač za nelagodu.

Dok će činjenica da konačno ima obitelj Eda posve zaslijepiti i počet će se on zbližavati s izgubljenom majkom i bratom, Ryley će biti ta koja će polako početi otkrivati misterij ove obitelji. I od samog početka kada Ed i Ryley stignu u Portugal, Abrantes gradi zloguki i jezivi ugođaj koji će se samo potencirati jezivim noćnim morama kod američkog para, a do kraja će se "Amelia's Children" pretvoriti u prilično perverznu bolesnoću. Film je to čudnog ugođaja, istovremeno tipičnog hororskog, ali kao i da se pomalo ironiziraju i satiriziraju sve te već stotinu puta viđene generičke priče o ukletim kućama.

IMDB LINK 

Primjedbe