DOUBLE BLIND (2023,IRS) - 6/10


 

Prije dosta godina pojavila se prilično opskurna kanadska humoristična serija "Testees". Pratili smo u tom bolesnom sitcomu sudbinu dvojice idiota, 35-godišnjih cimera koji u životu ništa ne rade, a preživljavaju zahvaljujući tome što obližnja farmaceutska kompanija na njima testira razne lijekove i preparata. Eksperimenti na toj dvojici imbecila u svakoj epizodi bi doveli do neželjenih i obično grotesknih i apsurdnih nuspojava, a na jedno takvo testiranje prijavili su se i protagonisti ovog irskog horora. Samo što u "Double Blind" ima malo toga smiješnog, a irski debitant Ian Hunt-Duffy snimio je klaustrofobičan i nelagodan film jer će i ovdje testiranja poći u posve krivom smjeru.

I baš kao što su likovi u "Testees" bila dva mamlaza koja nikom neće nedostajati ako neko od testiranja ode kvragu, tako je i fikcionalna farmaceutska kompanija koja testira novi proizvod za svoje ljudske pokusne kuniće odabrala slične društvene otpadnike. Mlade ljude koji nemaju obitelj, posao i koji su dobro plaćeni kako bi sudjelovali u eksperimentu o kojem ne znaju apsolutno ništa. I odvija se radnja cijelog filma "Double Blind" u laboratoriju i mi zapravo i ne znamo ništa o tih sedam testera koje novim lijekovima kljuka doktorica (Pollyanna McIntosh). Među tih sedam testera je i Claire (Mille Brady), djevojka s traumatičnom prošlosti, beskućnica, a kako će vrijeme prolaziti, postat će nam jasno da nitko od njih nema pojma što stavljaju u sebe.

Kako će vrijeme prolaziti, doze će se povećavati, a glavna nuspojava kod svih će biti da ne mogu spavati. I bit će oni budni satima, danima, vrijeme će sporo prolaziti, sve dok se ne nađu zaključani unutar tog high-tech pogona i shvate okrutnu istinu. Nakon što prestanu uzimati te lijekove, počet će im se spavati, no problem je što san u ovom slučaju donosi smrt. Onaj koji zaspe umrijet će u stravičnim mukama, a laboratorij se samozaključao na sljedeća 24 sata i izlaza nema. I djeluje sve to klaustrofobično, a kako će sve duže biti bez sna, krenut će i halucinacije i paranoja. Iako će u početku Claire i ostatak ekipe pokušati funkcionirati kao tim, s vremenom će svatko početi gledati samo na sebe i kako se spasiti.

IMDB LINK 

Primjedbe