ON THE JOB (2013,FIL) - 8/10


 

Iskusni Mario i mladi Daniel zatvorenici su koji povremeno dobijaju izlaz iz zatvora i to kako bi na slobodi činili atentate. Tko bi mogao posumnjati da ubojstva po Filipinima izvode ljudi koji bi u to vrijeme trebali biti u zatvorima, a ta istovremeno suluda i monstruozna, ali i genijalna ideja zaista se prakticirala na Filipinima. Kad je čuo da se nešto takvo događalo, tamošnji filmaš Erik Matti jednostavno je odlučio da o tome mora snimiti film, no dugo nije mogao naći producente i investitore koji bi ga pratili. Na kraju je čovjek sam osnovao produkcijsku kuću i uspio snimiti film koji je na kraju premijeru imao u sklopu redateljskih večeri u Cannesu.

I film je to koji stilski baš i ne djeluje kao tipični istočnoazijski film jer "On the Job" je moderni i uzbudljivi neo-noir, uzbudljivi kriminalističko - politički triler. Jer Mario i Daniel, ispostavit će se te "posliće" obavljaju za političke moćnike koji se na taj jeziv način rješavaju konkurenata na kriminalno - političkoj sceni. Situacija će se posve zakomplicirati kada slučaj preuzme mladi i ambicozni inspektor Francis Coronel čiji je punac kongresnik. Izgurat će Coronel sa slučaja iskusnog i ogorčenog narednika Joaquina Acostu koji je uvjeren da mu je slučaj ubojstva oduzet iz političkih razloga.

Naravno da nije daleko od istine, a kada jedan poslić za koji su Mario i Daniel bili angažirani pođe ukrivo, tada će i oni postati mete. I snimio je Matti iznenađujuće dobar akcijski triler, šokantni i nasilni krimić koji donosi prilično ružnu sliku filipinskog društva u kojem je i nešto takvo očito moguće. Sjajni su glavni likovi, ta dva ubojice koji su gotovo kao otac i sin, a posebno je stari Mario ovdje gotovo pa noirovski lik, antijunak itekako svjestan svog zla koje čini, no to je i jedini način da prehrani svoju obitelj. Punih osam godina kasnije Matti je snimio i nastavak "On the Job 2", zatim i mini-seriju, a navodno se i u Americi planira snimanje remakea ovog već kultnog filipinskog filma.

IMDB LINK 

Primjedbe