PAPER MOON (1973,SAD) - 9/10


 

"Mjesec od papira" i dalje se pamti ponajprije kao film u kojem je nastupila najmlađa dobitnica Oscara ikada. I teško će itko nadmašiti Tatum O'Neal koja je u vrijeme kad je osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu imala deset, a za vrijeme snimanja filma devet godina. Njena Addie Loggins vjerojatno je jedna od najboljih dječjih uloga svih vremena, a zanimljivo je kako su umjesto oca Ryana O'Neala i njegove kći Tatum, u originalnoj verziji bili zamišljeni Paul Newman i njegova kćer Nell. Bilo je to još u vrijeme kada je John Huston trebao režirati film po knjizi "Addie Pray" Joea Davida Browna iz 1971. godine. No, kada je Huston odustao od režije, od filma se ohladio Newman, a dirigentsku palicu je preuzeo Peter Bogdanovich kojem "Paper Moon" ostaje jedan od vrhunaca karijere.

Radnja se tu odvija u ruralnoj Americi, u Kanzasu, u vrijeme nakon poznate gospodarske depresije tridesetih gdje će se spojiti putevi slatkorječivog sitnog prevaranta Mosesa Preya i devetogodišnje djevojčice Addie. Maloj je upravo preminula majka, a Moses je stigao na pogreb žene koju je nekoć poznavao. Mnogi su uvjereni da je upravo Moses otac djevojčice što on opovrgava, no svejedno će pristati odvesti Addie k njenoj tetki u susjedni Missouri. Prvotni plan je da je pošalje vlakom, no kada mu Addie uskoči u pomoć prilikom jednog slučaja prijevare s prodajom Biblije, shvatit će Moses da bi mu mala mogla koristiti u njegovom biznisu.

I pretvorit će se "Paper Moon" u divnu i emotivnu humornu krimi dramu, film ceste snimljen prekrasnom crno - bijelom fotografijom. Naravno da će se inteligentna djevojčica vrlo brzo uvući pod kožu Mosesu, no pitanje je koliko će moći trajati avanture ovog simaptičnog dvojca. I sjajan su tandem Moses i Addie. Premda je on prevarant koji izvlači novac iz nerijetko siromašnih udovica kojima podvaljuje Biblije za koje tvrdi da su neposredno prije smrti naručili njihovi svježe pokojni supružnici, dopadljiv je on i šarmantan lik. Iako Ryan O'Neal zasigurno ne spada u krug najboljih glumaca svoje generacije, imao je on nevjerojatnu karizmu i šarm, a kemija između njega i kćeri Tatum je u "Paper Moon" očigledna.

Ovaj je film jedan od najočitijih primjera koliko je pogođen casting važan za dojam cijelog filma i premda je Newman nesumnjivo za nekoliko klasa bolji glumac od O'Neala, teško mogu nekog drugog zamisliti u ulozi koja mu je donijela nominaciju za Zlatni globus. Imao je "Mjesec od papira" ukupno četiri nominacije za Oscara, a nagrada mlađahnoj Tatum bio je i jedini kipić koji je osvojio Bogdanovichev film. Sjajno je ovaj film prošao i na kino blagajnama, a zanimljivo je i kako je Bogdanovich, koji je u vrijeme snimanja "Paper Moon" bio u ranim tridesetima i bio jedna od vodećih figura Novog Hollywooda, već osamdesetih prilično pao i jedini njegov film od tada vrijedan spomena je "Maska" iz 1985. godine.

IMDB LINK 

Primjedbe