RAMONA (2022,ŠPA) - 6,5/10


 

Mlada španjolska filmašica Andrea Bagney predstavila se šarmantnom i dopadljivom romantičnom humornom dramom pomalo na tragu Woodya Allena pa i pod utjecajem francuskog novog vala. No, za razliku od Allenovih filmova taj obično pomalo smušeni, neodlučni protagonist koji ne zna što hoće nije muškarac, već je u "Ramoni" to žena. Ramonu je utjelovila španjolska kantautorica Lourdes Hernandez, tamošnjim fanovima indie pop - folk glazbe poznatija pod umjetničkim imenom Russian Red. Film je to koji u početku djeluje kao komedija zabune, snimljen u modernističkom stilu pretežito u crno - bijeloj tehnici uz povremene izlete u boju.

Ramona (Hernandez) se nedavno vratila u Madrid nakon što je godinama živjela u Londonu. Vratila se ona zbog iznenadne smrti roditelja, radi ona kao dadilja, a jedina konstanta u životu još od 17. godine joj je veza s kuharom Nicom (Francesco Carril). Planira se ona oprobati kao glumica i upravo se sprema na audiciju za glavnu ulogu u filmu koji se snima u susjedstvu, a sve će se preokrenuti kada upozna nešto starijeg Brunu (Bruno Lastro). Ispijajući kavu u lokalu pored studija, upustit će se ona u razgovor s neznancem koji je također stigao na kavu, a nakon cjelodnevnog druženja i razgovora, Bruno će ispaliti da se zaljubio u nju i da je siguran da se i ona zaljubila u njega.

Ipak neće to biti susret kao u klasičnim hollywoodskim melodrama jer će mu Ramona odbrusiti da je u dugogodišnjoj vezi s dečkom i da voli njega i da je on sve to krivo protumačio. No, ispostavit će se da je upravo Bruno režiser filma na čiji je casting stigla Ramona, a nakon što je angažira i bez provjeravanja njenih glumačkih sposobnosti, počet će se stvarati tu neobičan ljubavni trokut. Tim više jer će je Nico poticati da ustraje na glumi, a ona sama će početi oklijevati prvenstveno iz sumnje u samu sebe i straha da ne podlegne Bruninom šarmu.

IMDB LINK 

Primjedbe