ROAD HOUSE (2024,SAD) - 6,5/10


 

U zadnje vrijeme se pojavilo jako malo komedija uz koje sam se smijao kao uz ovaj nominalno akcijski triler. "Road House" je žestoki fajterski akcić koji je snimio iskusni Doug Liman (Bourneov identitet) u kojem on pokušava uhvatiti i westernovski ugođaj jer imamo tu usamljenog junaka koji će sam pokušat stati u obranu gotovo cijele zajednice. Gotovo poput lika Clinta Eastwooda u "Pale Rider" i bivši UFC borac Elwood Dalton (Jake Gyllenhaal) stat će hrabro u obranu žena, djece i nejači. I to potpuno goloruk. Za razliku od Eastwoodovih westerna radnja se tu ne odvija u nekom prašnjavom mjestašcu na divljem zapadu, već u gradiću na Floridi gdje će Dalton prihvatiti posao izbacivača u noćnom klubu.

Lako je za pretpostaviti da je Dalton izmučena duša. Ostavio se on profi karijere, a povremeno se bori u ilegalnim borbama bez rukavica, no zbog ozloglašenosti se zapravo rijetko tko s njim uopće i želi boriti. I prihvatit će on tako ponudu vlasnice noćnog bara na Floridi Frankie (Jessica Williams), a ne samo da su ondje klasične barske tučnjave takva svakodnevica da bendovi u lokalu moraju svirati između žice, već se klub našao na meti bande motorista. Nakon što ih Dalton isprebija sve redom, shvatit ćemo da su ti bajkeri zapravo na platnoj listi lokalnog moćnika Bena (Billy Magnusson) koji je naciljao lokaciju na kojoj se klub nalazi.

Ubrzo će Dalton shvatio da se upetljao u nešto iznimno opasno, a situacija će se tek zakomplicirati kada Benov otac iz zatvora za rješavanje problema angažira manijaka Knoxa. I tog luđaka je u prvoj filmskoj ulozi utjelovio poznati irski UFC borac Conor McGregor, a od prvih trenutaka njegova je pojava potpuni urnebes. Ne znam je li Liman pustio intencijski McGregora da glumi tako naočigled loše ili je to tako ispalo slučajno, no njegov Knox je potpuna karikatura. Dakako da će sve voditi prema završnom obračunu dvojice UFC boraca, a osim što sve to od početka do kraja djeluje na trenutke urnebesno, na trenutke bizarne smiješno, mora se priznati da su akcijske scene vrhunski snimljene.

Ako se dobro sjećam i Gyllenhaal je ranije glumio UFC borca u nekom filmu čijeg se imena sada ne mogu sjetiti, a kada krene makljaža i nekakvi tipovi se nađu na putu pravom borcu, na brzinu će završiti polomljeni. Svidjelo mi se ovdje što je to jedan od onih filmova koji se očigledno ne shvaćaju ozbiljnim jer baš ništa tu nije ozbiljno. Sama ideja da se ide raditi remake istoimenog filma s kraja osamdesetih u kojem je Patrick Swayze glumio štemera s doktoratom iz filozofije posve je urnebesna i suluda. Sve je potpuno suludo i tu od početka do kraja, no onako suludo da je to smiješno, gotovo kako iz današnje perspektive izgledaju slični akcijski filmovi iz osamdesetih.

IMDB LINK 

Primjedbe