SCUM (1979,GBR) - 8/10


 

Alan Clarke bio je jedan od onih koji su prilično uzburkavali mirne konzervativne vode u Velikoj Britaniji krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih. Kada je 1977. godine za BBC snimio igrani film o životu mladih u britanskim zatvorima, taj je film toliko šokirao i uznemirio urednike na britanskoj javnoj televiziji da su ga bacili u ladicu gdje je stajao sve do početka devedesetih. No, uporni Clarke odlučio je "Scum" umjesto za televiziju snimiti ubrzo za nezavisnu produkcijsku kuću, a rezultat je kontroverzna i šokantna drama koja na brutalan i surov način prikazuje život u britanskim zatvorima za mlade.

Snimljeno je to u naturalističkom stilu i od samog početka do kraja djeluje sve to užasavajuće uvjerljivo. Među tri mladića koji stižu u britanski zatvor za mlade koji se tada nazivao Borstal je i Carlin (jedna od prvih uloga tada mladog Raya Winstonea), koji je iza rešetaka završio jer je preuzeo odgovornost umjesto mlađeg brata za krađu sekundarnih sirovina. No, u Borstalu ima i njegovih vršnjaka te nešto mlađih pa i starijih klinaca koji su počinili i puno gore stvari, a Carlin od početka odaje dojam da se ne da zafrkavati samo tako. On je u ovaj zatvor i premješten jer je u prethodnom napao upravitelja, a sada se pokušava držati nekako postrani i primiriti dok ne izađe van. U zatvoru će se sprijateljiti s Archerom (Mick Ford), ekscentričnim intelektualcem koji služi kaznu od dvije godine zbog prijevare. Kako je puno obrazovaniji i načitaniji od svog osoblja u zatvoru, tako on time i namjerno provocira i izaziva čuvare i upravitelje, a Carlina će upozoriti da ga je njegova ozloglašenost dopratila i u novi zatvor te da ga ekipa koja se ondje smatra glavnima uskoro planira izazvati.

Donosi Clarke koji je film snimio prema scenariju svog čestog suradnika Roya Mintona, šokantnu, gotovo užasavajuću dramu nakon koje ćemo se zapitati tko je tu zapravo ološ ili "Scum"? Ti nerijetko zaista problematični klinci koje je sustav samo nabacao u ovaj i u tko zna koliko sličnih zatvora samo da ih makne s ulica ili ti ljudi koji te zatvore vode i trebali bi preodgajati te klince? Od početka vidimo da su i upravitelj i čuvari i ostalo osoblje jezivi sadisti i rasisti koji kao da to nasilje samo još potiču. Oni na te mladiće gotovo pa gledaju kao na životinje koje treba držati što dalje od društva, zatvoriti ih u kaveze i doslovno pustiti da se poubijaju. Potiču oni nasilje, provociraju konflikte, mlate te klince, koji se doduše mlate i međusobno i to na nevjerojatno surov i okrutan način. I zato se tu sjajno uklapa lik Archera koji će s vremenom gotovo pa preuzimati glavnu ulogu, pametan mladić kojem je jasno kako je osmišljen sustav i koji svoje kolege upozorava na ono što im se sprema.

IMDB LINK 

Primjedbe