TABOO (1999,JPN) - 7,5/10


 

Nagisa Oshima legendarni je japanski filmaš, čuveni provokator koji se proslavio kontroverznim "In the Realm of Senses" sredinom sedamdesetih, a i prije i poslije doticao se on u svojim filmovima nekih tabu tema. Kao što i sam naziv sugerira, jednog tabua dotaknuo se i ovdje, u povijesnoj crnohumornoj drami čija se radnja odvija za vrijeme šogunata odnosno za vrijeme samuraja. Bio je "Gohatto" ili "Taboo" i njegov posljednji film, a djelo je to koje potpuno subverzira tipične samurajske macho stereotipe.

Nekako smo navikli u filmovima njegovog sunarodnjaka Akire Kurosawe i kod ostalih japanskih sineasta da su samuraji hrabri, odlučni, ponosni tipovi koji se drže striktnih propisa. No, kao što je u svim vremenima i u svim društvima bilo homoseksualaca, tako je zasigurno bilo i kod samuraja iako je to tada vrlo vjerojatno bila tabu tema i nešto o čemu se ne govori. Potpuna pomutnja u šogunatu Tokugawa će se dogoditi kada se u elitnu samurajsku skupinu prijavi mladi i ljepuškasti Kano Sozabouro (Ryuhei Matsuda), ratnik feminiziranog izgleda.

Zbog Kanove privlačnosti mnogi samuraji u toj elitnoj organizaciji potpuno će poludjeti za njim i situacija će se potpuno oteti kontroli. I dok bi se svi oni nominalno trebali boriti protiv suparničkog, reformističkog klana koji ih planira napasti, počet će se i stari i mladi samuraji u Tokugawi boriti za naklonost mladog novaka. Bio je "Taboo" i zbog teme, ali i zbog Oshiminog stila posve netipični samurajski film koji je stari majstor dotjerao gotovo do apsurda jer će se samuraji tu početi međusobno ubijati i boriti za mladića.

Ispostavit će se da u cijeloj diviziji (ili se kako to već naziva kod samuraja) nema gotovo niti jednog borca bez homoseksualnih sklonosti, a kako se radnja odvija u periodu koji se naziva Bakumatsu odnosno u drugoj polovici 19. stoljeća kada je doba samuraja bilo već na izdisaju, tako se da naslutiti i Oshimina zafrkancija na račun razloga zašto je došlo do njihovog kraja. U jednoj od glavnih uloga pojavljuje se i poznati japanski glumac i režiser Takeshi Kitano, a premijeru je "Taboo" imao u Cannesu, no nije imao puno šanse pored Von Trierovog klasika "Plesačica u tami".

IMDB LINK 

Primjedbe