AUGURE / OMEN (2023,BEL) - 6,5/10


 

Belgijski reper i glazbenik umjetničkog imena Baloji jedan je od onih umjetnika koji se prebacio u svijet filma, a za svoj dugometražni debi dobio je nagradu za najboljeg debitanta u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu. I baš kao što se Baloji rodio u Kinshasi, prijestolnici nekadašnje belgijske kolonije Demokratske republike Kongo pa potom preselio u Belgiju gdje je izgubio kontakte sa svojom afričkom majkom, u sličnoj situaciji će se naći i glavni junak filma "Augure" ili "Omen". I bio je to neobičan, stiliziran, kompleksan film, zanimljiva kombinacija drame, komedije pa djelomično i fantazije koja se poigrava s kulturalnim razlikama i činjenicom da se glavni protagonist ne osjeća kod kuće ni u Belgiji u kojoj živi, a ni u svojoj rodnoj zemlji.

U Kinshasu će se Koffi (Marc Zinga) zaputiti sa svojom trudnom suprugom bjelkinjom Alice (Lucie Debay) koja ubrzo treba roditi blizance. Koffijeva afrička obitelj još nije upoznala njegovu nevjestu i ne mogu to dalje odlagati te će se mladi par zaputiti u Afriku kako bi dobili simbolički blagoslov. Prije puta Koffi će ošišati svoju afro frizuru, familiji će ponijeti novac kao poklone, no posjet neće baš proći kako je očekivao jer njegova konzervativna mama Mujila neće baš biti presretna zbog njegovog dolaska i njegove partnerice. Situacija će dodatno eskalirati na obiteljskom ručku kada Koffiju poteče krv iz nosa i koja kap padne na bebu jedne od njegovih sestara.

To će ih sve prestraviti i svi će ga optužiti da je time prokleo bebu nakon čega će se Koffi morati podvrgnuti bizarnom i ponižavajućem ritualu egzorcizma, a imamo tu i pomalo nadrealnu podradnju u kojoj pratimo sudbinu uličnog dječaka Paca. Neobičan je to film, tipično afrički šaren i pomalo kičast u kojem vidimo svu tu bijedu crnog kontinenta, ali i taj svijet koji je po načinu razmišljanja posve drukčiji od našeg. Svijet u kojem još uvijek važnu ulogu igra neko praznovjerje, a iako to nije ni blizu klasične komedije sve je to pomalo alegorijski, satirično, ironično. Ostalo je to ipak pomalo nedorečeno, no svejedno je "Omen" bio zanimljiv film u kojem se propitkuje što to znači identitet, naslijeđe, kultura i kako se uopće netko poput Koffija treba nositi s više identiteta koje posjeduje.

IMDB LINK 

Primjedbe