BOOM! BOOM! THE WORLD VS BORIS BECKER (2023,SAD) - 9/10


 

Dotakao sam dno, odmah na rubu suzu na početku dvodjelnog dokumentarca priznaje nekoć najbolji tenisač svijeta Boris Becker. To dno odnosi se na činjenicu da je početkom 2022. godine Becker osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog financijskih malverzacija, a film uglednog američkog dokumentarista Alexa Gibneya donosi nam njegovu životnu priču. Kako se netko poput Beckera uopće doveo u situaciju ne samo bankrota, već i da mora u zatvor, pitanje je koje i samom sebi, ali i sugovorniku postavlja autor. Gibney je Beckera intervjuirao u dva navrata. Prvi puta tijekom 2019. godine kada je legendarni Nijemac već završio u bankrotu i našao se u problemu sa zakonima, a potom i tri godine kasnije, uoči izricanje presude na sudu u Londonu.

Dokumentarac je to koji ne bježi ni od jedne kontroverze vezane uz Beckerov život, a Gibney u nekoliko navrata propitkuje koliko je umirovljeni tenisač iskren u svojim odgovorima. "Boom! Boom!", kako je glasio Beckerov nadimak na počecima igračke karijere, podijeljen je u dva dijela i ukupno ovaj film traje nekih tri i pol sata. U prvom dijelu Gibney se prvenstveno usredotočio na njegovu tenisku karijeru, a u drugom dijelu pratimo kako je izgledao njegov život nakon sportskog umirovljenja krajem devedesetih. I oba dijela podjednako su fascinantna i nevjerojatna, a Gibney pokušava doći do zaključka da je ista karakterna osobina koja je Beckera odvela na svjetski vrh u sportu, bila ključna i za njegovu kasniju propast.

Godine 1985. s nepunih 18 godina taj riđokosi visoki i mršavi klinac iz Njemačke osvojio je prvi Wimbledon i činilo se da mu je samo nebo granica. Pojavio se on praktički niotkuda i činilo se da bi Becker sljedećih desetak godina mogao biti neprikosnoveni vladar svjetskog tenisa, no iako je neko vrijeme bio broj jedan i iako je ukupno osvojio šest Grand Slam naslova, čini se da je po talentu mogao ostvariti i više. I priča Becker otvoreno o tim svojim teniskim danima, kako je izgledao njegov život tada i kako se uopće nosio sa statusom sportske zvijezde broj jedan u Njemačkoj čiji su život tabloidi i paparazzi pratili u stopu.

No, kao što je to često slučaj s vrhunskim i profesionalnim sportašima, pravi problemi su nastali kada se umirovio i kada se trebalo prilagoditi na život nakon teniske karijere. Kako se prilagoditi na normalan život, koji zapravo i nije normalan jer tijekom karijere Becker je zaradio sasvim dovoljno i za sebe i svoje potomke, no niz loših odluka, rastrošnost, slabost na žene (i to na mulatkinje koje su očigledno bile njegov tip), dovest će ga u ozbiljne probleme. Kako netko tko je na terenu u djeliću sekunde tako sjajno donosio odluke što i kako odigrati, izvan terena uspijeva donijeti jednu za drugom tako katastrofalnu odluku, pitanje je na koje Gibney pokušava pronaći odgovor. I ne samo da pokušava, već i uspijeva jer snimio je on impresivan i detaljan dokumentarac o liku i djelu njemačkog tenisača. Okupio je Gibney tu sjajne i relevantne sugovornike od brojnih profi tenisača s kojima je Becker nekoć igrao pa do Đokovića čiji je bio trener, Ioana Tiriaca koji mu je bio prvi menadžer, prve supruge Barbare i brojnih drugi koji daju sjajan uvid u pojedine aspekte protagonistovog života.

IMDB LINK 

Primjedbe