COBWEB (2023,KOR) - 7,5/10


 

Kim Jee-woon jedan je od najboljih korejskih filmaša. Autor iznimnih filmova kao što su "The Quiet Family", "The Tale of Three Sisters", "Bittersweet Life", "The Good, the Bad, the Weird" i "I Saw the Devil" poslije kojeg je, doduše, malo posustao. Pokazao se Kim kao iznimno vješt u kombiniranju žanrova, a sav raskoš talenta pokazao je i u ovoj kombinaciji komedije, drame i trilera čija se radnja odvija početkom sedamdesetih. Film je to o snimanju filma, životnog djela problematičnog režisera Kima (Song Kang-ho iz Parazita) koji je cijeli život proveo u sjeni svog mentora, a sada želi dokazati da je i on vizionar.

Kritičari i kolege ga doduše ismijavaju jer su uvjereni da je odličan debitantski film snimio uz obilnu pomoć mentora, a iako je snimanje filma završeno, nije on zadovoljan. Ima Kim nove ideje za završetak filma, no problem je što je to Južna Koreja sedamdesetih kada filmaši i nisu imali slobode kao danas i cenzorska komisija dala je odobrenje za snimljenu verziju. Nekim čudom Kim će uspjeti uvjeriti vlasnicu produkcijske kuće da mu da još dva dana za snimanje pomalo hičkokovskog trilera za kojeg je uvjeren da će postati remek-djelo i njega smjestiti u filmsku besmrtnost, no naravno da će se malo toga rasplesti onako kako je planirao.

A što je Kim zamislio vidimo već u uvodnoj crno - bijeloj pravoj hičkokovskoj sceni koja je zapravo njegov san kako bi završetak filma trebao izgledati. Doživjet će on viziju da završna scena mora biti snimljena u neprekinutom kadru, a ubrzo će krenuti i to tajno nadosnimavanje koje se skriva od cenzora, državnih birokrata i svih ostalih koji bi mogli upropastiti njegove zamisli. I gotovo cijela radnja "Cobweba" se odvija u filmskom studiju. Scene koje Kim snima gledamo u crno - bijeloj tehnici, a ono što se događa u stvarnom vremenu i sve zakulisne igre oko snimanja su u boji. I dok je Kim uvjeren da snima remek djelo, sve više se čini da bi to prije mogao biti monumentalni treš.

Snimio je Kim (onaj pravi, stvarni redatelj) iznimno zabavan, duhovit i dinamičan film koji se uopće ne čini predugačak i razvučen iako traje dobrih 135 minuta. Premijeru je "Cobweb" imao izvan konkurencije festivala u Cannesu, a iako nije riječ o djelu koje spada u sam vrh Kimove filmografije, pokazuje da se nakon nekoliko ipak slabijih filmova (među kojima je i katastrofalni izlet u Hollywood "The Last Stand" s Arnoldom Schwarzennegerom) izgleda vraća u formu. Zafrkava se Kim tu fino i na vlastiti račun, a pomalo na tragu Francoisa Truffauta i njegove legendarne "Američke noći" djeluje to i metafilmski, farsično. Samo što ovaj puta taj filmski režiser nije genijalac poput Truffauta, već prije neki korejski Ed Wood, potpuno pogubljeni luđak koji je debelo precijenio svoje sposobnosti.

IMDB LINK 

Primjedbe