DIG DEEPER: THE DISAPPEARANCE OF BIRGIT MEIER (2021,NJE) - 8/10


 

Fenomen true crime dokumentarnih serija stigao je i do Njemačke, a imaju oni bogami priču na kojoj bi im pozavidjeli i braća Amerikanci. Bizarna, šokantna pa i morbidna priča o nestanku žene iz gradića u okolici Hamburga 1989. godina bila je misterij sve dok stvari u svoje ruke nije odlučio njen brat, umirovljeni kriminalist koji je po svaku cijenu odlučio doznati što se to dogodilo s Birgit Meier. Jedne noći ona je nestala kao da je u zemlju propala, a dogodilo se to u tijeku brakorazvodne parnice i razvoda od muža uspješnog poduzetnika, milijunaša.

Dakako da je on postao prvi sumnjivac, a kao što je često slučaj u ovakvim filmovima i serijama, inicijalna policijska istraga bila je prilično traljava i aljkava. Pojavljivali bi se tu i tamo neki tragovi, postojali bi tu i tamo još neki sumnjivci, no tek je njen brat morao otići u penziju kako bi se mogao posvetiti slučaju koji mu nije dao mira. I bit će to jedna od najdužih istraga u njemačkoj povijesti, a stari brko i tim umirovljenika koji je okupio zaista su, kako i sugerira naziv ove četverodijelne serije, odlučili kopati duboko.

Za razliku od brojnih sličnih američkih sadržaja koji nerijetko upadaju u senzacionalizam i ponekad su isforsirani i pretjerano razvučeni, pokazao se "Dig Deeper" kao kvalitetan true crime. Temeljit, strpljiv, posvećen detaljima s brojnim sugovornicima, povremenim arhivskim snimkama kao i solidnim dramatizacijama kojima je upotpunjena priča. Priča je to o upornosti koja se pretvorila u potpunu opsesiju za starog brku (za kojeg sam zaboravio kako se zove), ali i udžbenički primjer kako bi se trebale provoditi istrage ovakvih slučajeva. Iako je i brki vrlo brzo postalo jasno da sestru nikada neće pronaći živu, on jednostavno nije mogao stati dok nije došao do odgovora na pitanje što joj se dogodilo.

IMDB LINK 

Primjedbe