EXHUMA (2024,KOR) - 7/10


 

I dok se u Hollywoodu horori koji tematiziraju egzorcizam štancaju na veliko, ni Južna Koreja nije imuna na filmove slične radnje. No, i stilski i tematski ti se filmovi ipak prilično razlikuju, a najpoznatiji je primjer sjajni "The Wailing" koji je 2016. godine snimio Hong-jin Na (Što se dogodilo sa čovjekom? Već sedam godina ništa nije smio nažalost). No, upravo je korejski filmaš po imenu Jae-hyun Jang prvoborac tamošnjih religijskih horora s filmovima kao što su "The Priests" i "Svaha: The Sixth Finger". Već u tim filmovima Jang je na zanimljiv način miješao sva ta tradicionalna i moderna vjerovanja koja koegzistiraju u Južnoj Koreji pa tako ni pristup obradi teme egzorcizma nije bio poseban sličan zapadnjačkom kinematografijom.

Jer uz sveprisutno kršćanstvo, u Koreji su aktualni i budizam, ali i njihov tradicionalni šamanizam, a sve to je Jang umiješao u zanimljiv horor - triler koji ima i neke povijesno - političke konotacije. Nakon premijere u Panorama sekciji u Berlinu, "Exhuma" ili "Panyo" u originalu, sjajno je prošao na korejskim kino blagajnama zaradivši gotovo stotinu milijuna dolara. I daleko je to zapravo od klasičnog horora o egzorcizmu, a priča tu kreće kada mladu korejsku šamanicu Hwa-rim (Go-eun Kim) i njenog asistenta Bong-gila (Do-hyun Lee) angažira superbogata američko - korejska obitelj kako bi identificirali misterioznu bolest od koje pati novorođenče te obitelji.

Hwa-rim će odmah posumnjati da je riječ o nekoj kletvi i da tek rođenog dječačića progoni duh predaka koji je pokopan na neprikladnoj lokaciji. Kad Hwa-rim shvati da je situacija sve samo ne jednostavna, angažirat će iskusnog feng-shui majstora Kim Sang-deoka (Choi Min-sik iz Oldboya) i njegovog kolegu Yeong-geuna (Yoo Hae-jin) kako bi premijestili tijelo iz groba. I dok se Sang-deok specijalizirao za prodaju idealnih pozicija za grobove bogatim obiteljima, Yeong-geun je vlasnik pogrebnog poduzeća pa tako oni sjajno funkcioniraju, no prvi će problemi nastati jer je tijelo patrijarha obitelji Park pokopano na vrhu planine uz samu granicu Južne i Sjeverne Koreje.

I baš kao što su granice u Koreji iznimno važne, tako će i Hwa-rim i Sing-deok ovdje biti i svojevrsni simboli granica između spiritualnog i stvarnog svijeta. No, te granice će vrlo brzo nestati jer ekshumacija tijela pretka iz groba dovest će do buđenja nekakvih opakih zloduha. Film je to za koji je trebalo ponešto strpljenja jer za razliku od američkih horora koju puno nade ulažu u suspense i obično su brzog tempa, ovdje je tempo dosta spor. Treba nam neko vrijeme da uopće pohvatamo sve te likove i tko se tu čime bavi, a obiluje "Exhuma" i brojnim scenama u kojima pratimo šamanističke rituale. No, likovi su zanimljivi, a sam film kao da je podijeljen u dva dijela jer u prvoj polovici pratimo buđenje tog drevnog duha, a u drugom dijelu shvaćamo da je situacija tu još puno gora. Film je to koji tematizira i traumatičnu korejsku povijest, kulturne i povijesne razlike koje proganjaju danas podijeljene Koreje, a vizualno i stilski također sve to djeluje jako dobro. Dobar i neobičan horor.

IMDB LINK 

Primjedbe