FURIOSA: A MAD MAX SAGA (2024,AUS) - 8,5/10


 

Pod stare dane legendarni Australac George Miller je na moje veliko veselje odlučio oživjeti svoj kultni Mad Max serijal. "Mad Max: Fury Road" je za mene vjerojatno najbolji akcijski film 21. stoljeća, a puno ne zaostaje ni "Furiosa", saga iz istog tog postapokaliptičnog pustinjskog univerzuma o jednorukoj ratnici koju smo upoznali devet godina ranije. U prethodnom filmu odraslu Furiosu u već zrelim godinama odglumila je Charlize Theron, a ovo je zapravo prequel prethodnog filma čija se radnja odvija 15, 20 godina ranije. Prvi je to film iz serijala o Pobiješnjelom Maxu u kojem gospodina Rockatanskog uopće nema, no što je najbolje od svega, nimalo on tu ne nedostaje.

Miller je ponovno perfektno oživio taj poznati, prepoznatljivi svijet čiji je izgled svima itekako dobro poznat čim kažeš madmaxovski. Ponovno je to divlja akcija koja praktički ne staje od prve do zadnje scene, uz tek nekoliko trenutaka za kratki predah. Iako je kao glavna zvijezda filma navedena Anya Taylor-Joy ona se kao mlada žena Furiosa pojavljuje tek negdje nakon sat vremena filma. Prije toga pratimo sudbinu Furiose kao djevojčice (također uvjerljiva Alyla Browne) i saznajemo kako je ona završila u rukama tih grotesknih zločinaca. I dok se s Immortan Jackom obračunala u prethodnom filmu, sada dublje upoznajemo taj degradirajući, uništeni svijet kojim vladaju krvoločni warlordi.

A jedan takav je i Dementus (Chris Hemsworth) čiji će motoristi oteti malenu Furiosu, pred njom ubiti njenu majku, a to je nešto što se ne zaboravlja i ne oprašta. Ponovno se dobar dio filma odvija na Fury Roadu, toj pustinjskoj cesti koja povezuje Citadelu kojom stoluje Immortan Joe s Farmom metaka i Gastownom. Akcijske scene ponovno su spektakularne, duge, izvanredno režirane i čovjek ima osjećaj da bi ta naganjanja nabrijanim motorima, autima i kamionima mogao gledati beskonačno. Sva ta vozila ponovno su genijalno osmišljena, likovi su ponovno groteskni, a posebno taj Doktor Dementus koji je na rubu karikature, bizaran, gotovo komičan s velikim prostetičkim nosom. Gledajući "Furiosu" ne bi čovjek nikad rekao da je George Miller već zagazio u 80. godinu života. Film je to prepun energije, silno uzbudljiv i nevjerojatno dinamičan, čudesni akcijski spektakl kakav valjda može snimiti ovaj australski genijalac.

IMDB LINK 

Primjedbe