HIT MAN (2023,SAD) - 8/10


 

Iznimno zabavnu i duhovitu krimi komediju snimio je Richard Linklater (trilogija Prije s Ethanom Hawkeom i Julie Delpy, Boyhood, Dazed and Confuzed), a inspiraciju za "Hit Mana" je pronašao u starom članku u magazinu Texas Weekly. Zato i na početku saznajemo da je priča dijelom inspirirana po stvarnim događajima, a scenarij je zajedno s Linklaterom napisao Glen Powell koji je odglumio i glavnu ulogu. On je Gary Johnson, profesor psihologije i filozofije na sveučilištu u New Orleansu koji je istovremeno zaljubljenik u tehniku pa radi u fušu za tamošnju policiju i to kao asistent na undercover zadacima.

I to posebnim undercover zadacima u kojima policija sprema zamke ljudima koji naručuju ubojstva od plaćenog ubojice i ne znajući da je taj plaćeni ubojica s kojim se susreću policajac na tajnom zadatku. Kada Jasper (Austin Amelio), policajac koji se obično potencijalnim klijentima predstavlja kao lažni plaćeni ubojica završi pod suspenzijom, upravo će Gary nevoljko preuzeti njegov posao. A vrlo brzo će se taj pomalo šmokljanski i nezanimljivi tip uživjeti u novu ulogu na koju će gledati i na svojevrsni bihevioralni eksperiment. I ne samo to, njegovi rezultati bit će izvanredni i za svaku akciju navlačenja ljudi za dogovor ubojstva on će se posebno maskirati i pripremati, no situacija će se potpuno zakomplicirati kada ga pokuša angažirati atraktivna mlada dama Madison (Adria Arjona) da ubije muža koji je nasilan prema njoj.

Predstavljajući se kao plaćeni ubojica po imenu Ron, Gary će se praktički odmah zaljubiti u nju, no pokazat će se da bi ona mogla biti prava femme fatale za tipa čiji će se život preko noći promijeniti. Pa iako je sama ideja cijelog filma prilično apsurdna i jednostavno je teško povjerovati da bi policija u stvarnosti organizirala slične akcije u kojima doslovno navlači ljude da naručuju ubojstva, bio je "Hit Man" jedan od najzabavnijih filmova u zadnje vrijeme. Sjajno se ova romantična krimi komedija poigrava sa samim konceptom nečega što nazivamo plaćeni ubojica. Likovi plaćenih ubojica česti su u popularnoj kulturi, u književnosti, a pogotovo u filmovima i mislio bi čovjek po tome da netko tko je spreman nepoznatoj osobi oduzeti život za pet ili deset tisuća dolara valjda čeka na svakom drugom uglu.

No, kada bi u stvarnom životu nekome na pamet pala ta suluda i ekstremna ideja angažiranja plaćenog ubojice, pitanje je kako bi i gdje bi ga našao. Odlično se Linklater poigrava s noirovskim motivima jer imamo tu fatalnu ljepoticu i neočekivanog (anti)junaka spremnog pomoći djevi u nevolji. Iako Madison misli da je taj šarmanti cool tip stvarni ubojica zbog čega će se i ona u njega zaljubiti jer je valjda uzbuđuju takvi opasni tipovi, Gary jednostavno ne zna kako se izvući iz sranja u koje se zakopao. Kako izvesti da i dalje ostane s Madison, a da joj istovremeno otkrije svoj identitet i čime se stvarno bavi te na koji način su se zapravo upoznali, a ni ne pomišlja da bi i ona mogla biti manipulatorica koja baš i nije posve iskrena. Zabavan film prepun iznenađenja koji možda naizgled poznatoj i prožvakanoj temi donosi dah svježine i originalnosti.

IMDB LINK 

Primjedbe