KON-TIKI (2012,NOR-GBR) - 8/10


 

Norvežani su oduvijek bili poznati kao pustolovi, istraživači. Još od Roala Amundssena koji je prvi stigao na južni pol kad ga je u utrci na sjeverni prestigao Amerikanac Robert Edwin Peary. Stopama Amundsena odlučio je krenuti njegov sunarodnjak Thor Heyerdahl, biolog koji je nakon II svjetskog rata odlučio pokazati da još nije kasno za slična istraživanja i avanture. A avantura na koju se on odlučio krenuti bila je jedna od onih ne samo potpuno ludih, već i potencijalno pogibeljnih jer na splavi je on odlučio isploviti Tihi Ocean i tako dokazati da su prvi stanovnici na Polineziju stigli sa zapada, a ne s istoka kako se do tada mislilo.

Priča o Heyerdahlu i njegovoj splavi Kon-Tiki postala je legendarna, a u međunarodnoj produkciji norveški dvojac Joachim Ronning - Espen Sandberg snimio je upečatljivu i uzbudljivu pustolovnu dramu. Iako su na filmu "Kon-Tiki" uglavnom radili Norvežani, snimljen je on na engleskom jeziku, vjerojatno kako bi što bolje prošao na svjetskim kino blagajnama, a to im je i uspjelo. Bio je "Kon-Tiki" prvenstveno u Europi solidan kino hit, a jedna je to od onih impresivnih drama o ljudima koji su odlučili pomicati granice. Heyerdahla je utjelovio tada mladi norveški glumac Pal Sverre Hagen (koji je sedam godina kasnije glumio i Amundsena u istoimenoj biografskoj drami), a kvalitetno je to snimljena pustolovna drama.

Heyerdahla upoznajemo kao mladog idealista. Istraživača i znanstvenika koji je pažnju posvetio proučavanju stanovnika polinezijskih otočića. Zamijetivši nevjerojatne sličnosti između statua u Južnoj Americi, posebno na Uskršnjim otocima i Polineziji, postao je on uvjeren da su njihovi preci ondje morali doći iz Južne Amerike, ne iz Azije. Znanstvena zajednica je Heyerdahlovu teoriju u početku ismijala i jedva je on skupio financije za ekspediciju od Perua do Polinezije. I to na splavi kakvom su prastanovnici Polinezije doputovali na te pacifičke otočiće, a jasno da će Heyerdahla i članove njegove ekspedicije tijekom putovanja čekati brojni izazovi i opasnosti. Što je najbolje od svega, saznat ćemo ovdje da sam Heyerdahl nikad nije naučio plivati, a dio uzbuđenja i opasnosti tijekom samog putovanja su ipak fikcionalizirani kako bi putovanje ipak bilo nešto dinamičnije. Svi oni koji vole pustolovine, s ovim norveškim filmom sigurno neće promašiti.

IMDB LINK 

Primjedbe