LITTLE GIRL BLUE (2023,FRA) - 6,5/10


 

Nakon što si je francuska spisateljica i fotografkinja Carole Achache početkom 2016. godine oduzela život, njena kćer Mona, redateljica i glumica, pronašla je na tisuće maminih fotografija, pisama i audio snimaka. Bacila se Mona na preslušavanje i pregledavanje svega toga i shvatila je tada da svoju misteroiznu majku uopće nije postavljala. Da je Carole sa sobom u grob ponijela i brojne tajne koje joj nikad nije otkrivala, a odlučila je o svojoj intimnoj potrazi za svim tim pitanjima odgovor potražiti kroz neobičan hibrid igranog i dokumentarnog filma. Kako bi pokušala razumijeti majčine razloge za samoubojstvo i kako se nosila sa svime što je preživjela, Mona je angažirala poznatu francusku glumicu Marion Cotillard da odglumi njenu majku.

Mogao bi se "Little Girl Blue" opisati i kao sve o mojoj majci, a istraga majčinog života Monu će odvesti do nekih šokantnih i stravičnih otkrića. Iako dolazi iz poznate umjetničke obitelji, Carole je imala sve samo ne tipičan život. Njena majka Monique Lange bila je poznata književnica koja se družila s brojnim svjetskim književnim zvijezdama poput Williama Faulknera, Marguerite Duras, Marcela Camusa i Jeana Geneta. Upravo će potonji imati ključnu ulogu u Carolinom životu jer ju je Genet seksualno zlostavljao dok je ona bila dijete i to s prešutnim majčinim odobravanjem. Ono što je doživjela kao djevojčica, pogurat će Carole kasnije, tijekom sedamdesetih i prema prostituciji i problema s drogama, depresije i psihičke nestabilnosti.

Unatoč svemu, Carole Acache je od kraja šezdesetih i sama bila dijelom francuske kulturne i nazovimo to kontrakulturne scene da bi sedamdesetih bila i relativno uspješna glumica. Stilski i tematski bilo je to zanimljivo, no opet nekako monotono. Detaljno i studiozno Mona Acache otvara, istražuje pa propitkuje gotovo svaku kutiju uspomena svoje majke, a začinjeno je sve to i brojnim arhivskim snimkama. Premijeru je "Little Girl Blue" imao u Cannesu, a bio je nominiran i za francuski dokumentarac godine. Zanimljivo je kako je Cotillard bila nominirana za glavnu žensku ulogu u jednom dokumentarnom filmu, a ova poznata francuska glumica i oskarovka doslovno je ovdje uskočila u odjeću i obuću preminule spisateljice.

IMDB LINK 

Primjedbe