LITTLE MISS SUNSHINE (2006,SAD) - 10/10


 

Film u nas nes(p)retno preveden "Mala miss Amerike" i dalje je jedna od najboljih komedija 21. stoljeća. Briljantna tragikomedija koja je Oscara za najbolji originalni scenarij donijela Michaelu Arndtu, a on je to potom sjajno naplatio štancajući uglavnom unosne scenarije za blockbustere. "Little Miss Sunshine" je jedinog Oscara u karijeri donijela i sjajnom glumcu Alanu Arkinu koji je prethodno dva puta neuspješno nominiran još šezdesetih. Sjajna je to i društvena satira o opsjednutosti ljepotom i tim suludim američkim fenomenom biranja miss među djevojčicama od pet ili sedam godina koje izgledaju kao lutkice. A malena Olive (Abigail Breslin) je potpuna suprotnost ostatku ekipe s kojom će se na kraju natjecati i zbog koje će se njena disfunkcionalna obitelj u kršu od minibusa zaputiti preko pola Amerike, iz Albuqerquea u Kaliforniju.

Redateljski dvojac Jonathan Dayton i Valerie Faris savršeno je pogodio s castingom i svi su glumci ovdje sjajni u svojim ulogama. Sheryl (Toni Collette) je zaposlena majka dvoje djece, malene Olive i tinejdžera Dwaynea (Paul Dano) koji je mračnjak opsjednut Nietzcheom i već mjesecima uopće ne želi govoriti. Njen muž Richard (Greg Kinnear) pokušava izgraditi karijeru motivacijskog govornika i life coacha, a s njima živi i njegov otac Edwin (Arkin) kojeg su izbacili iz staračkog doma jer su ga ulovili kao šmrče heroin. Upravo on je "trener" malenoj Olive za natjecanje ljepote, a k njima će privremeno doseliti i suicidalni Sherylin brat Frank (Steve Carell), nezaposleni profesor književnosti koji si je koji dan ranije pokušao oduzeti život.

I disfunkcionalna je to obitelj da disfunkcionalnija ne može biti. Svi oni nose neke svoje frustracije i razočaranja, a prednjači Richard, jedan od onih tipova koji u teoriji ima rješenje za sve i mrzi luzere, no čini se da ne postoji veći luzer od njega. I pretvorit će se vrlo brzo "Little Miss Sunshine" u urnebesni film ceste, sjajnu tragikomediju. Shvatit ćemo da su članovi ove obitelji zapravo i pravi presjek američkog društva tog vremena pa i ne čudi da je nakon premijere u Sundanceu, vrlo brzo postao jedan od onih neočekivanih indie kino-hitova i zaradio više od stotinu milijuna dolara. Osim Arkina, za sporednu ulogu je bila nominirana i Breslin kao Olive, a baš njen lik okupira centralnu poziciju ovog filma i sve se vrti oko nje i njene opsesije.

Mala nije ni svjesna da se uopće ne uklapa u ideal nametnut klinkama koje se natječu na tim dječjim izborima ljepote i sve izgledaju poput lutkica. No, njen je san natjecanje na takvoj ludosti, a osim djeda koji će za nju pripremiti posebnu točku, nitko od članova obitelji nema joj srca jednostavno srušiti snove. To putovanje na izbor za malu miss, na kraju će zbližiti članove ove obitelji, naučiti ih da više cijene same sebe i ono što imaju, a ne da razbijaju glavu što se možda i ne uklapaju u neki ideal američke savršene obitelji. Do kraja će oni shvatiti da su jedni za druge savršeni baš takvi kakvi jesu, a briljantna je to gorko - slatka humorna drama u kojoj se sjajno kombiniraju humorni i dramski elementi i koja tako satirizira taj glupi pogled na svijet u kojem ako nisi prvi i najbolji, odmah si luzer i gubitnik.

IMDB LINK 

Primjedbe