NORDVEST (2013,DAN) - 9/10


 

Nakon što je zajedno s Tobiasom Lindholmom snimio zatvorsku dramu "R", Danac Michael Noer samostalno se predstavio još jednom žestokom krimi dramom pomalo na tragu trilogije "Pusher" svog sunarodnjaka Nicolasa Windinga Refna. "Sjeverozapad" je realistična, surova krimi drama snimljena u tipičnom danskom naturalističkom stilu, kamerom iz ruke, a pratimo ovdje sudbinu 18-godišnjeg Caspara (izvrsni debitant Gustav Dyekjaer Giese) koji preživljava čineći provale za lokalnog kriminalca Jamala. Caspar živi s majkom, dvije godine mlađim bratom i malenom sestrom, a on i njegov najbolji prijatelj bave se sitnim kriminalom, provalama, no Casper ima puno veće ambicije.

Ubrzo će se on spetljati sa šefom arijevske braće iz Kopenhagena Björnom (Roland Möller) i počet će raditi za njega, puno ozbiljnijeg i opasnijeg kriminalca, a Jamal i stara ekipa njegov "transfer" baš i neće predobro prihvatiti. Kako će se Casper polako početi probijati u tom svijetu organiziranog kriminala, šverca droge i prostitucije, tako će sve više eskalirati i konflikt između dviju bandi, a ključni će trenutak biti kada Casper za sobom povuče i mlađeg brata. Danci su nas odavno naučili na brutalne, realistične i nerijetko šokantne krimi drame, a i "Nordvest" je jedna od takvih.

Film je to u kojem dobivamo posve drukčiji uvid u dansko društvo od onog pomalo idealiziranog kakvo u pravilu imamo. Mračna je to i brutalna krimi drama koja šokira na više razina pa tako i iz razloga što shvaćamo da Casparova mama jednostavno mora shvaćati čime joj se to sin bavi i otkuda mu od jednom tako puno novaca, no ništa ona ne poduzima. Uostalom, što uopće i može jer čini se da je Casper odlučio da je kriminal njegova sadašnjost i budućnost i želi se dokazati on među tim opakim, okrutnim i opasnim tipovima, no što će se dogoditi ako shvati da ipak on nije sazdan od istog materijala i da nije takav nemilosrdan tip poput Björna i ekipe?

IMDB LINK 

Primjedbe