RADICAL WOLFE (2023,SAD) - 7/10


 

Bavi se ovaj biografski dokumentarac likom i djelom američkog novinara i pisca Toma Wolfea. Proslavio se on još početkom šezdesetih, a bilo je to doba kada su velike zvijezde uz glazbenike i filmaše, bili i pisci. Wolfe je bio jedan od najutjecajnijih pisaca svog doba i predvodnik neformalne grupe koja se nazivala Novi novinari. Wolfe, Hunter S. Thompson, Truman Capote, Norman Mailer, Joan Didion i ostatak ekipe u to su vrijeme potpuno promijenili način na koji se poimalo novinarsko izvještavanje. Do tada se pod novinarstvom smatralo tek suhoparno izvještavanje o događajima, a Wolfe je to odlučio promijeniti svojim romanesknim reportažama koje su vrlo brzo postale iznimno popularne.

I dok je pisao o stvarnim događajima i stvarnim ljudima, radio je on to na neki svoj, impresionistički način te je već do kraja šezdesetih postao vodeći američki satiričar. Pisao je on o NASCAR utrkama u njegovom rodnom američkom jugu, o hipi sceni u San Franciscu, a posebnu pažnju izazvala je Wolfeova reportaža iz doma slavnog skladatelja Leonarda Bernsteina prilikom organizacije donacijske večere za pomoć crnačkoj organizaciji Crne pantere. Svojim pisanjem Wolfe je razljutio mnoge, posebno lijevo - liberalni establišment koji ga je prozivao da je radikal i konzervativac koji se izruguje svemu.

Wolfe koji je i pojavom bio ekscentrik jer stalno je on bio u bijelom odijelu kao nekakav dandee s juga iz ranog 20. stoljeća, nije se puno obazirao na kritike i prozivanja. Kao i u svakom sličnom biografskom dokumentarcu, imamo tu puno arhivskih snimki, snimki iz televizijskih gostovanja u kojima je sugovornik bio Wolfe. O njemu govore i brojni sugovornici, pisci, autori, a radnja je postavljena kronološki te pratimo i njegovu tranziciju iz klasičnog autora nefikcije u pisca fikcije. Iako ne mogu reći da mi je Wolfeovo stvaralaštvo pretjerano poznato, donosi ovaj film ipak zanimljiv uvid u život i razmišljanje jednog od najznačajnijih američkih pisaca druge polovice 20. stoljeća.

IMDB LINK 

Primjedbe