ROSE'S WAR (2023,GBR) - 6,5/10


 

Bila je ova biografska drama jedan od onih filmova od kojih sam imao određenih očekivanja, no pokazao se "Rose's War" na kraju ipak kao prilično razoračanje. Premijeru je film dvojca Joe Lawlor - Christine Molloy imao na festivalu u Londonu pod imenom "Baltimore" da bi kasnije promijenio ime, a pratimo tu priču bogate mlade engleske aristokratkinje Rose Dugdale (Imogen Poots) koja se sedamdesetih odlučila pridružiti Irskoj republikanskoj armiji. I sama po sebi cijela ta priča o buntovnoj mladoj bogatašici zaluđenoj revolucionarnim idejama, antikapitalističkom i antiimperijalističkom borbom činila se kao da bi mogla biti sjajan motiv za zanimljiv film. Na kraju je od toga ovaj irski dvojac umijesio prilično monoton film u čijem je središtu pažnje najpoznatija Ružina akcija.

Negdje 1974. godine Rose i troje njezinih kompanjona iz IRA-e izveli su jednu od najvećih pljački umjetnina u povijesti. Organizirala je ona upad u vilu britanskog bogataša i skupljača umjetnina Sir Alfreda Beita koji je živio na imanju u Republici Irskoj. Ukrali su oni 19 vrijednih umjetnina slavnih slikara kao što su Rubens, Goya i Vermeer vrijednih milijune funti, a za njihov povratak, tražili su da se iz britanskih zatvora pusti nekoliko vodećih pripadnika IRA-e. Paralelno s tim povremeno kroz flešbekove pratimo i osobnu priču Rose Dugdale i kako je ona iz obilja u kojem je odrastala i sigurnog i mirnog života koji joj se smiješio, polako postajala zanesena borbom.

Nekako mi je do kraja ostala nerazjašnjena njena motivacija jer sve te događaje iz prošlosti doznajemo nekako fragmentarno, a u središtu pažnje filma je zapravo njena unutarnja borba. Pokazao se "Rose's War" na kraju gotovo kao psihološka drama koju dobrom izvedbom nosi zanimljiva engleska glumica Imogen Poots. Od početka je jasno kako je upravo ona mozak operacije i koja je osmislila cijelu akciju krađe umjetnina, ali očito nam je i kako Rose nije ubojica i nasilnica kakvi su očigledno njeni kompanjoni. No, kada se organiziraju ovakve akcije teško je za očekivati da nešto takvo može proći bez nasilja, a cijeli ovaj film ostao mi je nekako nedorečen i definitivno sam očekivao puno više.

IMDB LINK 

Primjedbe