THE INFERNAL MACHINE (2022,SAD) - 3/10


 

Kada je izvjesni Andrew Hunt, koji ovdje ima ulogu scenarista i režisera, glavnu ulogu u ovom trileru ponudio Australcu Guyu Pearcu, možda mu je rekao da je "The Infernal Machine" budući Memento. No, zaboravio mu je naglasiti da je to "Memento" za sirotinju, a da je on teški diletant čiji kaos od filma ne može izvući ni sam Pearce ma koliko se on trudio. Nadao sam se da bi "The Infernal Machine" mogao biti jedno od onih neočekivanih otkrića od filmova, no pretvorilo se to u film bez glave i repa i kako se priča razvija, to postaje sve gore i gore, blesavije i blesavije, besmislenije i besmislenije. Kako se raspada priča, tako izgleda i da se glumcima više ne da truditi jer kao da im je svima postalo jasno da je priča potpuno besmislena, dijalozi su neživotni, čak i smiješni, a na kraju i sam Hunt kao da shvaća da se zapetljao na način da je to njemu nemoguće raspetljati.

Pearce je tako nekoć slavni pisac Bruce Cogburn koji se prije četvrt stoljeća povukao u izlozaciju nakon što je neki luđak izveo masovni pokolj tvrdeći da je upute za to dobio baš u njegovom romanu "Paklenom stroju". Zarekao se Cogburn da više nikad ništa nakon toga neće napisati, uspješno se skriva negdje u pustinjama Teksasa, no jedan opsesivni obožavatelj ipak će ga nekako pronaći i pokušati natjerati da se izvuče iz te samonametnute izolacije. Cogburn u početku baš i neće biti zainteresiran za komunikaciju s obožavateljem, no kada shvati da taj misteriozni tip zna o njemu jako puno, pokušat će se on obračunati s prošlosti i s nekim osobnim demonima.

Na trenutke mi je tako, ponajviše valjda zbog Pearca djelovao "The Infernal Machine" kao bijedna kopija "Mementa", potom kao da mu je uzor "Slagalica strave", a kao i mnogim tim ne pretjerano talentiranim američkim filmašima, očiti uzor je tu i David Lynch. No, zapravo je svetogrđe bilo koji od ovih filmova stavljati u istu rečenicu s "Paklenim strojem", filmom koji je očiti primjer današnje američke C produkcije za koji se čovjek mora zapitati tko to i iz kojeg razloga plaća.

IMDB LINK 

Primjedbe