THE REPORT / GOZARESH (1977,IRN) - 7/10


 

Rani film slavnog iranskog filmaša Abbasa Kiarostamija donosi sjajan prikaz iranskog društva nekoliko godina uoči revolucije 1979. godine koji je ovu veliku zemlju u središnjoj Aziji pretvorio u islamističku totalitarnu diktaturu. Vidimo od prvih scena u "The Report" da se ljudi ondje ponašaju gotovo kao na zapadu. Muškarci piju i odlaze u kafiće i restorane, žene normalno hodaju i ne moraju pokrivati glave, a za razliku od kasnije faze Kiarostamijevog stvaralaštva kada se uglavnom fokusirao na ruralna okruženja, vodi nas "Gozaresh" u iransku prijestolnicu Teheran.

Mahmad je državni službenik u ministarstvu financija koji će se naći u ogromnim problemima kada ga jedna stranka optuži da je od njega tražio mito. Istovremeno, Mahmadov privatni život se također raspada jer njegova supruga Azam (jedna od prvih filmskih uloga slavne iranske glumice Shohreh Aghdashloo) prijeti da će ga ostaviti i sa sobom odvesti njihovo dijete. Gotovo pa bi se ovaj film mogao podijeliti u dvije polovice jer u prvoj se Kiarostami usredotočio na prikaz korumpiranog sustava. Mito i korupcija nešto su najnormalnije i nije Mahmad jedini koji traži i uzima mito.

Praktički svi njegovi kolege funkcioniraju na isti način. Ne rade gotovo ništa, a traže mito od klijenata u problemima kako bi se tek potom posvetili svom poslu dok noći provode u restoranima, birtijama i kockarnicama trošeći novac koji su iznudili od nesretnih ljudi. I ne zamaraju se oni previše svojim ponašanjem, no kada izbije skandal jer je Mahmoud optužen za ponašanje kakvo svi prakticiraju, tada će se vrlo brzo svi okrenuti protiv njega i praviti se da je on jedina crna ovca i da jedini on radi takve stvari. U drugoj polovici filma pratimo Mahmoudovu bračnu situaciju jer njega gotovo uopće nema kod kuće, a njegova mlada supruga zbog toga pati.

Kap koja će preliti čašu bit će kada stigne obavijest da će ih izbaciti iz stana pošto Mahmoud nije plaćao najamninu, a kako on dobro poznaje zakone, tvrdi da se to neće dogoditi barem sljedeće dvije godine. Tek kad Azam spakira kofere i s kćeri pokuša otići, Mahmoud će shvatiti da mu život odlazi u posve pogrešnom smjeru, a sve će kulminirati tragedijom koja će ga nagnati da preispita svoje ponašanje. Iako "The Report" nije ni blizu najboljih Kiarostamijevih filmova, dobar je to pokazatelj što od njega kasnije možemo očekivati. Snimio je on to u gotovo pa opservacijskom, dokumentarističkom stilu, a problemska je to drama kojom Kiarostami prikazuje probleme tadašnjeg iranskog društva, no vjerojatno ni sam nije mogao naslutiti u što će se ono promijeniti za manje od dvije godine.

IMDB LINK 

Primjedbe