THE THREE MUSKETEERS: MILADY (2023,FRA) - 7/10


 

Šest mjeseci nakon prvog dijela poznate sage o tri mušketira podnaslovljenog po mladom novaku iz Gaskonje D'Artagnanu, stigao je i drugi dio filma čija je produkcija za europske uvjete stajala basnoslovnih 72 milijuna eura. Tri mušketira pravo su francusko nacionalno blago pa i ne čudi da se svako malo reciklira poznata priča Alexandera Dumasa koja nas vodi u Francusku ranog 17. stoljeća. Drugi dio filma podnaslovljen je "Milady" i odnosi se to na gđu De Winter, ponovno u izvedbi zanosne Eve Green.

I drugi film nastavlja točno ondje gdje je prvi uradak Martina Bourboulona stao. Kao u nekoj seriji, kroz prvih minutu, dvije dobijamo kratki podsjetnik na sve ono što se dogodilo u prethodniku, a akcija se zatim nastavlja. Davno su prošla vremena kada sam čitao Dumasove knjige pa se zaista više i ne sjećam koliko ovi filmovi vjerno prate književni predložak, no ne može se poreći da su "Tri mušketira" produkcijski izvanredni. Vremenski period u kojem se radnja odvija je rekreiran izvanredno, okupljena je tu sama francuska glumačka krema, a čini mi se da drugi film čak i puno bolje prikazuje vremenski kontekst u kojem se radnja odvija.

Vrijeme je to vjerskih ratova u Europi pa tako Francusku potresa pobuna hugenota odnosno protestanata koji su se smjestili u lučkom gradu na Atlanticu La Rochelleu (svi oni koji su nekoć igrali kompjutersku igricu Colonization taj grad im je sigurno itekako poznat). Sve je tu prepuno intriga i zakulisnih igara, a upravo će Milady de Winter gotovo preuzeti glavnu ulogu u smicalicama i borbama za prevlast. Još u prvom dijelu smo saznali da je ona nekoć bila žena mušketira Athosa (Vincent Cassel), no kako ih je sudbina nekoć razdvojila, sada će ih očigledno ponovno spojiti. Baš kao i prvi film, i "Milady" je pravi akcijsko - pustolovni spektakl smješten u zanimljivo povijesno razdoblje i svi oni koji i inače preferiraju takve (kvazi)povijesne filmove, baš kao i ja, sasvim sigurno neće promašiti s novim verzijama "Tri mušketira".

IMDB LINK 

Primjedbe