UNDER THE BRIDGE (2024,SAD) - 7,5/10


 

True crime podžanr zadnjih je godina doslovno preplavio američki film, pogotovo televiziju. Snimaju se dokumentarni i igrani filmovi serije kao na pokretnoj vrpci u tvornici, nerijetko sve to stilski i tematski djeluje prilično identično, a fascinira ta čak i morbidna fascinacija stvarnim zločinima i potrebom da se tragične ljudske sudbine eksploatiraju na svakakve načine. No, "Under the Bridge" donosi zanimljiv odmak od poznatog stila i načina prikaza po kojem do samog kraja pokušavamo dokučiti tko bi mogao biti ubojica. Snimljena je ova serija prema istoimenom romanu kanadske književnice Rebecce Godfrey koja je još 2005. godine napisala istoimeni roman o jednom posve apsurdnom slučaju ubojstva u kanadskom Gradu Victoria.

Ondje je početkom devedesetih netko ubio 14-godišnju djevojku porijeklom iz Indije po imenu Reena Virk. Iako je svako ubojstvo samo po sebi nepotrebno, ovaj slučaj bio je potpuno besmislen i nepotreban jer ispostavit će se da je ta djevojka ubijena iz najobičnijeg hira. Pokušala se ona dopasti novom društvu, problematičnim vršnjakinjama koje se furaju na mafiju i glume opasne osobe jer valjda previše slušaju rep muziku i čitaju o suđenju Johnu Gottiju i ostalim njujorškim mafijašima. Sama Godfrey je s mladom glumicom i filmašicom Quinn Shephard radila na adaptaciji svoje knjige u scenarij za seriju, no u međuvremenu je umrla od raka pluća, no prije toga je odabrala dvije glavne glumice.

Nju odnosno mladu i ambicioznu književnicu koju i samu proganja tragedija iz mladosti utjelovila je Riley Keogh dok je Lily Gladstone policajka koja istražuje slučaj i koja ima zajedničku prošlost s Rebeccom odnosno književnicom. Netipični je to true crime jer je ispripovijedan iz perspektive žrtve odnosno Reene i kako je njeno ubojstvo utjecalo na cijelu zajednicu. Rebeccina ideja je po povratku kući bila pisanje knjige o mladima u svom mjestu, no nakon ubojstva će odlučiti napisati true crime roman. I to na način da ako shvati tko je zapravo bila Reena, shvatit će što joj se dogodilo i zašto je zapravo ubijena.

Tako će ona puno vremena provoditi s tim klinkama i klincima od kojih je netko zasigurno i ubio Reenu. Postavlja si ona pitanje je li nužno da je onaj tko počini takav stravični zločin automatski čudovište ili u njemu postoji ipak nešto više. Radnja je tu nelinearna jer uz priču u sadašnjosti kroz flešbekove upoznajemo Reenu i njen odnos s djevojčicama čije je društvo željela poznati. Saznajemo i priču Reenine obitelji, njenih roditelja Indijaca koji su svojoj kćeri u Kanadi željeli ponuditi sve ono što oni sami nisu imali. Priča je to o generacijskom jazu i nerazumijevanju između odraslih i djece, kao i o vršnjačkom zlostavljanju koje će se ovaj puta potpuno oteti kontroli.

IMDB LINK 

Primjedbe