USVIT (2023,ČEŠ) - 7/10


 

Prilično kontroverznom misterioznom dramom predstavio se mladi češki filmaš Matej Chlupacek na festivalu u Karlovym Varyma. Vrijeme radnje je 1937. godina, a mjesto radnje filma "Usvit" čiji engleski naziv glasi "We Have Never Been Modern" je novi industrijski grad Svit koji se upravo izgrađuje u regiji Spiš u današnjoj Slovačkoj. Riječ je o jednom od onih planskih gradova koji će se smjestiti uz novu tvornicu cipela Bata, a ondje bi trebali živjeti budući radnici u toj velikoj tvornici. Glavni inženjer Alois (Miroslav König) stigao je ondje s trudnom suprugom Helenom (Eliška Krenkova), nekadašnjom studenticom medicine koja bi za koji dan trebala roditi.

I cijelu priču pratimo iz perspektive Helene, a radnja kreće u trenucima kada joj pukne vodenjak tijekom posjeta direktora tvornice, a potom odlazimo pet dana unatrag. Radi se punom parom na završetku tvornice i novog grada, planirani rokovi sve su bliže, a radnici će se uzbuniti kada na gradilištu pronađu beživotno tijelo novorođenčeta. Da sve bude nevjerojatnije, ispostavit će se da je mrtvorođena beba bila dvospolac odnosno hermafrodit, a dok će Alois i njegovi kolege pokušati sve zataškati kako ne bi došlo do raznih teorija među radnicima, Helenu će posebno zaintrigirati to stvorenje. Ubrzo će ondje stići i dva pripadnika tajne policije kako bi što prije riješili situaciju i suzbili potencijalni skandal za velikog industrijalca.

Događa se sve to u vrijeme kada je komunistička misao među radnicima sve jača, vlasti i industrijalci strahuju od sabotera dok istovremeno sline nad Hitlerovim gospodarskim čudom u Njemačkoj koje će ih za godinu ili dvije pregaziti. Helena koja i dalje vodi kliniku u Svitu krenut će u potragu za odgovorima, a subverzivna je to krimi drama pošto imamo tu itekako modernu temu u starom okruženju. Ta znatiželjna i samosvjesna žena koja je daleko ispred svog vremena, mogla je ne talasati i biti poslušna ženica uspješnog inžinjera bliskog gazdi, no odlučila je ona po svaku cijenu saznati što se dogodilo. Bacit će se ona u internu istragu, a njeni rezultati bit će prilično šokantni, neočekivani, pogotovo kako će sve više otkrivati o fenomenu hermafrodizma.

Snimio je mladi Chlupacek kvalitetan i ambiciozan film koji je istovremeno i subverzivna psihološka drama o snažnom ženskom liku u isključivo muškom okruženju, ali i intrigantna i misteriozna detektivska drama. Film je to s više slojeva, a dok se ubrzano izgrađuje taj gotovo pa utopijski grad budućnosti, shvaćamo da se tu događa puno toga mračnoga. Baš kao i Helena shvaćamo da radnici tu rade u gotovo neljudskim uvjetima praktički po cijele dane kako bi se sve stiglo završiti u nerealno zacrtanim rokovima. Zanimljivo je to okruženje, zanimljivi su i likovi, ugođaj je misteriozan, a priča će se razviti u posve neočekivanom smjeru.

IMDB LINK 

Primjedbe