WARRIORS OF THE RAINBOW: SEEDIQ BALE (2011,TVN) - 8/10


 

Wei Te-sheng i dalje se može pohvaliti da je baš on autor komercijalno najuspješnijeg tajvanskog filma, romantične glazbene drame "Cape No. 7". Zahvaljujući uspjehu tog filma, Wei je i uspio snimiti povijesnu akcijsko - ratnu dramu koju je planirao napraviti još otkako se počeo baviti filmom sredinom devedesetih. "Warriors of the Rainbow" raskošni je povijesni spektakl čija se radnja odvija početkom 20. stoljeća kada je Japan preoteo Kinezima Tajvan i kada je krenula žestoka asimilacija domorodačkog stanovništva.

Povijesni je to spektakl kojem je neskriveni tematski uzor Gibsonovo "Hrabro srce" dok stilski i vizualno to više podsjeća na još jedan poznati film Mela Gibsona, "Apocalypto". Pratimo tu tragičnu sudbinu domorodačkog naroda Seediq koji su stoljećima živjeli u šumama unutrašnjosti Tajvana. Još 1895. godine Japan je preoteo Tajvan od Kine i militantna sila u nastanku tamošnje je domorodačko stanovništvo vidjelo kao prepreku u razvoju. Od početaka je tu bilo sitnih okršaja i manjih otpora naroda Seediq, no sa svim time Japanci su se okrutno obračunali, a na ruku im je išla i činjenica da su brojni klanovi bili međusobno posvađani i da su stalno i međusobno ratovali. No, 1930. godine došlo je do velikog ustanka Seediqa i događaja koji je u povijesti ostao upamćen kao Musha Incident.

I snimio je Wei iznimno brutalnu i okrutnu ratnu dramu prepunu akcije koja prilično realistično prikazuje svo to nasilje. Nije baš da su Seediqi bili pretjerano miroljubivi i inače i kao i praktički svi domorodački narodi od Amerike preko Afrike pa do Azije, imali su oni itekako okrutne običaje. Osim lova na životinje, za Seediqe je stoljećima glavna zanimacija bio lov na ljude iz suparničkih klanova i plemena, a mladić je postajao muškarac nakon što bi se kući vratio s glavom neprijatelja. Lov na glave bio je stoljetni običaj ovog naroda, a kao što je često slučaj u sličnim obračunima, savršeno poznavanje terena i snalažljivost će se u početku pokazati kao velika prednost za gotovo pa primitivno naoružane domorodce u odnosu na modernu i moćnu japansku vojsku.

No, kako to obično biva, taj faktor iznenađenja tek može donijeti početnu prednost pa ćemo vidjeti ovdje kako će se Japanci brutalno obračunati s pobunjenicima. Iako je "Warriors of the Rainbow" jedan od onih filmova koji neskriveno igra i na nacionalni patos, na herojstvo nekih prošlih generacija koje su imale hrabrosti ustati protiv moćnog okupatora, baš kao i u slučaju "Hrabrog srca", napravljeno je to tu s mjerom. Akcijske scene su impresivne, okruženje je također impresivno i sve tu djeluje itekako realistično, uvjerljivo i kvalitetno. Izazvao je "Warriors of the Rainbow" doduše i određene kontroverze jer je Wei prozvan da pretjerano demonizira Japance dok je vođu domorodačkog naroda prikazao kao pravednika i heroja iako povijesni podaci pokazuju da je Mona Rudao bio okrutni ubojica koji je i sam ranije surađivao s Japancima kada mu je to odgovaralo. 

IMDB LINK 

Primjedbe