A QUIET PLACE: DAY ONE (2024,SAD) - 6,5/10


 

Horor "Mjesto tišine" bio je jedan od najzanimljivijih žanrovskih naslova posljednjih godina, a ubrzo je slijedio i podjednako dobar nastavak. Kako su oba filma koja kao scenarist potpisuje John Krasinski prošla izvrsno na kino blagajnama, bilo je za očekivati da će se originalni i zanimljivi koncept nastaviti žmikati dokle ide i da će se od svemirskih nemani koje napadaju i na najmanji zvuk raditi franšiza. Krasinski se nakon dva superuspješna filma povukao u ulogu producenta, scenarij i režiju je preuzeo još jedan Amerikanac poljskog porijekla Michael Sarnoski koji se prethodno predstavio uvrnutom krimi dramom s Nicolasom Cageom kao lovcem na tartufe "Pig".

I uopće ne treba čuditi da je "A Quiet Place: Day One" postigao izvrsne rezultate na kino blagajnama (više od 250 milijuna dolara zarada ne budžet od 67, što je bilo i najviše od sva tri filma), no očigledno je da se u početku zanimljivi i svježi koncept dosta izlizao. Ovaj je film zamišljen kao prednastavak u kojem doznajemo kako je to izgledalo u Americi u prvim trenucima kada su se ondje počeli pojavljivati čudovišni stvorovi koji su u samo nekoliko minuta doslovno zbrisali civilizaciju. Doduše, kroz flešbekove smo to već vidjeli u prvom (ili drugom, više se ne sjećam) filmu, a novost je i da je radnja iz provincijske divljine premještena u gradsku sredinu odnosno u Manhattan.

Posve novi su ovdje i likovi jer kako se Krasinski povukao, tako nema više ni njegove supruge Emily Blunt u ulozi heroine iz prva dva filma. Glavna junakinja je ovdje djevojka po imenu Sam (Lupita Nyongo) koja je u terminalnoj fazi karcinoma i živi s mačkom Frodom u hospiciju u New Yorku. I ne gubi Sarnoski puno vremena (mudra odluka) jer već nakon desetak minuta s neba će početi padati objekti koji nalikuju na meteorite. Iako svi mi koji smo gledali prethodne filmove dobro znamo tko je i što je u njima, nesretnici iz filma to ne znaju, ali će vrlo brzo spoznati što ih čeka.

Krenut će masakr po ulicama New Yorka, vojska će ubrzo zatvoriti Manhattan na kojem je zaglavila Sam, a ona i ostatak ekipe s kojom će se susretati nakon nekog vremena će shvatiti kako mogu eskivirati ta jeziva čudovišta. Šutnja je ponovno zlato, a iako je očigledno da se koncept prilično ispuhao, također je očito da je veliki budžet kvalitetno potrošen i efekti su možda i najbolji od sva tri filma. Nažalost, ništa od toga ne uspijeva uzdići "A Quiet Place: Day One" iznad prosjeka, a najveće iznenađenje je što je sve to i dosta monotono, sporo i razvučeno.

IMDB LINK 

Primjedbe