BATIMENT 5 / LES INDESIRABLES (2023,FRA) - 7/10


 

Francuski filmaš porijeklom iz Malija Ladj Ly predstavio se 2019. sjajnom krimi dramom "Les miserables", realističnim filmom o neredima u imigrantskom pariškom predgrađu koja mu je donijela nagradu žirija u Cannesu i nominaciju za Oscara za najbolji strani film. U svom sljedećem filmu Ly kao da nas ponovno vodi u isto predgrađe, a film koji se može pronaći pod nazivima "Batiment 5" i "Les Indesirables" ipak je bitno slabiji od prethodnika. I nije to klasični nastavak, već gotovo na tragu legendarne serije "Žica", Ly kao da želi ući još dublje u problematiku i prikazati dodatne probleme u tim imigrantskim siromašnim dijelovima grada.

Jasno je i Lyu da je situacija tu iznimno kompleksna, komplicirana i nema tu crnog i bijelog. Nema tu klasičnih pozitivaca i negativaca, a kao da on želi prikazati kako postoje dvije Francuske; jedna koju vidimo i posjećujemo kao turisti i sve je ondje divno, krasno i šarmantno. A druga je ona koju ne vidimo u takvim situacijama, Francuska siromaštva i bijede, pretrpanih i derutnih socijalnih stanova u kojima žive siromašni legalni i ilegalni useljenici iz Afrike i Azije koji kipe od bijesa i nemoći da nešto promijene. Dakako da među tim ljudima ima kriminalaca, toga su svi svjesni, ali većina tih ljudi jednostavno žele priliku za posao i pristojno mjesto u život.

Sve se tu zapravo vrti oko tih socijalnih stanova i načina na koji vlast pokušava pomiriti situaciju između domicilnog bjelačkog stanovništva kojem ti doseljenici nerijetko smetaju i tih doseljenika koji žele da se poštuju njihova ljudska prava. Film otvara tragična i potresna scena u kojoj pratimo skupinu tih crnaca i arapa kako iz jednog takvog nebodera spuštaju lijes s preminulom osobom i to pješke jer je lift pokvaren. U drugoj sceni vidimo graodnačelnika i njegovu svitu kako najavljuju rušenje jednog takvog derutnog nebodera, no loše je to izvedeno i starog gradonačelnika će strefiti infarkt i umrijet će na licu mjesta.

Stranka će na njegovo mjesto postaviti neiskusnog i mladog pedijatra Pierrea (Alexis Mannetti) koji će nevoljko prihvatiti posao, no pokazat će se on kao potpuno nedorastao zadatku. S druge strane će se nametnuti mlada Afrikanka Haby (Anta Diaw), arhivistica koja s majkom i dvoje djece živi upravo u tom derutnom neboderu. Nakon što ondje izbije požar, Pierre će doći na ideju da iz nebodera deložira sve stanovnike, a to će voditi do ogromnih prosvjeda i šokantne i neočekivane završnice. Prije toga će se Haby također kandidirati za gradonačelnicu, a ponovno je to realistična i autentična, gotovo pa dokumentaristička problemska drama koja tematizira tu elektrificiranu i nemirnu situaciju koja je kao tempirana bomba i čeka se najmanji povod da eksplodira.

IMDB LINK 

Primjedbe