BLANQUITA (2022,ČILE) - 7/10


 

Mračnu kombinaciju drame i trilera snimio je Čileanac Fernando Guzzoni, a "Blanquita" je film motiviran stvarnim događajima s početka dvijetisućitih. Blanca ili Blanquita (Laura Lopez) je 18-godišnja samohrana majka malene djevojčice, a provela je ona djetinjstvo i ranu mladost po sirotištima, kao beskućnica i žrtva seksualnog zlostavljanja. Tako ona tvrdi, a ogorčeni svećenik Manuel (odlični glumac očigledno hrvatskog porijekla Alejandro Goic kao tinejdžer je gadno nastradao nakon državnog udara i završio je u egzilu u Švedskoj, a svećenika je glumio i u kultnom Larrainovom "El club") koji vodi sirotište potaknut će je da izađe van s onim što joj se dogodilo. Ona tvrdi da je bila žrtva pedofilskog kruga moćnih ljudi u koji spadaju političari i poduzetnici i da je godinama zlostavaljanja.

I ne samo ona, Blanca tvrdi da se slično događalo i mnogoj drugoj djeci, a unatoč toma što je njena priča konzistentna i čvrsta te prepuna detalja o počiniteljima, malo tko joj vjeruje. Ipak, svejedno će krenuti službena istraga, a Blanca i svećenik naći će se pod sve većim pritiscima te će ih se oboje pokušati diskreditirati i ocrniti. Manuelu će čak njegov nadređeni biskup dati jasnu zapovijed da se povuče i odustane od svega jer nikome nije u interesu da se istražuju takve stvari, a snimio je Guzzoni iznimno zanimljiv i intrigantan film. I to ponajviše zato jer Blanca nije ona stereotipna žrtva, ponizna i poslušna, već je ona nekako divlja, bijesna i odlučna da oni koji su joj nanijeli zlo.

I cijelo vrijeme gledatelj razmišlja jesu li joj se gnjusne stvari o kojima govori zaista dogodile ili su plod njezine mašte? Ili možda plod sugestije svećenika za kojeg se čini da bi također mogao imati neke osobne interese obračunavanja s moćnicima još iz razdoblja Pinocheta? No, s druge strane, zašto bi sve to razmišljala i kako bi uopće mogla znati neke detalje koje jednostavno ne može znati netko kome se nije dogodilo ono o čemu Blanca priča. Imala je ova mračna kombinacija trilera i drame u sekciji Horizonti festivala u Veneciji, a bila je i čileanski kandidat za Oscara. Kvalitetan film koji na zanimljiv način obrađuje iznimno kontroverznu temu.

IMDB LINK 

Primjedbe