DADDIO (2023,SAD) - 6,5/10


 

Jedan sam od onih koje baš i ne oduševljavaju neobavezni razgovori s taksistima kada u rijetkim trenucima uđem u njih. Preferiram nekako da me odveze od točke A do točke B u tišini i jednostavno ne znam o čemu bih pričao s tim ljudima koje vjerojano više nikad neću vidjeti. Ugodnoj vožnji u tišini nadala se i Dakota Johnson u minimalističkoj drami dugometražne debitantice Christy Hall koja je premijeru imala na festivalu Telluride. Ona je mlada žena kojoj i ne znamo ime, a doputovala je ona iz Oklahome nazad u New York u kojem živi i taksist je od aerodroma treba odvesti do njenog doma.

I radnja cijelog filma "Daddio" odvija se u taksiju od JFK zračne luke pa do njenog stana u Manhattanu koja u pravilu traje oko pedeset minuta, no ovaj puta malo će se odužiti. A djevojka će se upustiti u razgovor sa starijim taksistom Clarkom (Sean Penn) koji će krenuti kao jedno od onih tipičnih ćaskanja za ubijanje vremena. Razgovarat će oni o temama koje se dotiču generacijskog jaza između njih jer dok ona kao pripadnica mlađe generacije voli mobitele dok on ne, ona je za kartice, a on voli dobri stari keš i slično. No, ubrzo će se taj neobvezni razgovor pretvoriti u nešto dublje i ozbiljnije u solidnom filmu u kojem su i Johnson i Penn u dobroj formi. Kako imamo samo dvoje likova, tako je i kamera stalno na njima, na njihovim licima, očima, ustima i ostalim detaljima. Za vrijeme vožnje djevojci će stalno dolaziti poruke od njenog, ispostavit će se, starijeg oženjenog ljubavnika, a iskusni taksist koji je prošao sve i svašta pokušat će joj udijeliti neke životne savjete.

Najjači adut "Daddio" je što ne djeluje usiljeno i što taj razgovor nije jedan od onih tipično generičkih, već je u većini vremena čak i zanimljiv, intrigantan i kompleksan. Nakon nekog vremena vozač i putnica će se otvoriti jedno drugome iako su potpuni neznanci i reći će jedno drugome neke osobne i intimne stvari koje nikom drugome nisu rekli. Činit će se da Clark mladu putnicu čini kao knjigu, bit će tu i pomalo flerta, a za oboje će to putovanje koje će se odužiti zbog radova na cesti pokazati kao svojevrsno putovanje samootkrivanja. Posebno se to odnosi na djevojku kojoj kao da će razgovor s taksistom otvoriti oči iako je očigledno da joj je sve na što će joj on ukazati, u podsvjesti joj je jako dobro poznato. I dok Clark u razgovoru djeluje kao da ima odgovor na sve, očito je kako je i on u životu prošao brojna razočaranja.

IMDB LINK 

Primjedbe