EL SECRETO DEL DOCTOR GRINBERG (2020,MEX) - 7/10


 

Donosi nam ovaj dokumentarac priču o misterioznom nestanku meksičkog pseudoznanstvenika, doktora Jacoba Grinberga. Na samom kraju 1994. godine ovaj neurofiziolog i psihofiziolog kako je sam sebe opisivao, jednostavno je nestao i do današnjeg dana nije otkriveno što se s njim dogodilo. Meksička dokumentaristica Ida Cuellar priču gradi oko tog misterija i njegovog nestanka, no dok pratimo razne teorije i istrage o njegovom iščezavanju s lica Zemlje koje traju i do sada, saznajemo i njegovu životnu priču. Iako nama na ovim dijelovima svijeta ime doktora Grinberga zasigurno i nije pretjerano poznato, još od početka sedamdesetih on je zauzimao važno mjesto na meksičkoj znanstvenoj sceni.

Sve dok nije krenuo u smjeru nečega što bismo nazvali pseudoznanost i smjestio se na teritorij između znanstvenika i šamana pošto su ga impresionirali razni mediji, mistici i iscjelitelji. Utjecala je na njega cijela ta New Age filozofija začeta krajem šezdesetih godina pa je i sam pomalo eksperimentirao s LSD-om kao njegovi kolege Castaneda i Leary, a opsesija mu je bila pokušaj potvrđivanja teze o mentalnoj komunikaciji, da mozgovi raznih ljudi mogu komunicirati i na većoj udaljenosti.

Svoju znanstvenu reputaciju stavio je on na kocku kada je standardne znanstvene metode odlučio koristiti u šamanističkim seansama. Kako su šamanizam i drevne metode liječenja duboko utkani u meksičku kulturu i netko u filmu ističe da prosječan Meksikanac kad je bolestan i dalje prvo potraži pomoć šamana, a tek se potom obrati liječniku, tako je i Grinberg pokušao shvatiti svijet magije. Želio je on da znanstvena zajednica prihvati neke postulate šamanstva i zbog toga je kasnije nailazio na podsmjeh svojih kolega iako je među pukom bio iznimno popularan. Telepatija, telekineza i slično bila su područja rada koja su ga posebno zanimala, a njegov misteriozni nestanak samo je dodatno pojačao teze da je došao preblizu nekim kolosalnim otkrićima i da ga se moralo zaustaviti.

IMDB LINK 

Primjedbe