FREE FIRE (2016,GBR) - 8/10


 

Nakon nekoliko dobrih (Kill List) i solidnih (Down Terrace, Sightseers, A Field in England) nezavisnih filmova, Britanac Ben Wheatley i njegova stalna scenaristička suradnica Amy Jump odlučili su se malo približiti mainstreamu. Prvi rezultat toga bila je odlična ekranizacija distopije "Neboder" J. G. Ballarda, a potom je slijedila akcijska crna komedija na tragu ranih radova Quentina Tarantina, ponajviše "Reservoir Dogs". I dok su tijekom devedesetih bezbrojni mladi i poneki stari filmaši obično posve neuspješno pokušavali kopirati Tarantinov stil i snimali nasilne krimiće, tom trendu je očito podlegao i ovaj britanski dvojac.

No, "Free Fire" je nasilni akcijski krimić koji se i ne trudi biti pretjerano ozbiljan i od početka je jasno da je riječ i o svojevrsnoj parodiji na taj podžanr gangsterskih krimića. Uspio je Wheatley ovdje okupiti i prvoklasnu glumačku ekipu, a svi oni zateći će se u napuštenom skladištu u Bostonu jedne hladne noći 1978. godine. Chris (Cillian Murphy), Frank (Michael Smiley), Stevo (Sam Riley) i Bernie (Enzo Cilenti) su pripadnici IRA-e koji planiraju kupiti oružje za svoju revolucionarnu borbu. Njihova veza su Justine (Brie Larson) i Ord (Armie Hammer), a oružje kupuju od Južnoafrikanaca predvođenih Vernonom (Sharlto Copley).

Od početka se osjete tenzije među ove dvije strane, tim više što su Južnoafrikanci donijeli drukčije puške od onih koje su Irci tražili, a situacija će potpuno eskalirati zbog konflikta od večeri ranije. Stevo je večer ranije popio gadne batine od rođaka djevojke koju je napao nakon što je odbila njegovo agresivno i neukusno pijano udvaranje, a ispostavit će se da je taj rođak jedan od Vernonovih asistenata, Harry (Jack Raynor). Kad Harry shvati da ponovno ima posla s tipom koji je unakazio njegovu rođakinju, doći će do novog obračuna, a ubrzo će se nešto što je trebalo biti rutinska preprodaja oružja pretvoriti u brutalno i nemilosrdno krvoproiliće.

Jednom kada krene pucnjava, tu se više neće znati tko tkoga cilja, a svi oni pokušat će se dokopati kovčega s novcem. Da situacija bude još kompliciranija, netko je prethodno angažirao snajperiste s predumišljajem da ukrade novac predviđen za transakciju, a film je to koji ovakvu prilično nasilnu i krvavu akcijsku krimi priču fino zaogrće crnim humorom. Očito je da se svi ti više ili manje poznati glumci ovdje dobro zabavljaju, a iako se praktički cijela radnja filma odvija na jednoj lokaciji odnosno u napuštenom skladištu, funkcionira to do kraja i više nego solidno.

IMDB LINK 

Primjedbe