ILLYRICVM (2022,HRV) - 6,5/10


 

I dok su se u nekadašnjoj Jugoslaviji povijesni filmovi snimali na veliko i država nije štedjela para kada je trebalo snimiti neki spektakularan film (prva mi na pamet pada legendarna "Seljačka buna" Vatroslava Mimice, a potom i njegov "Banović Strahinja"), u Hrvatskoj su takvi filmovi prava rijetkost. Jasno je i zašto, a riječ je naravno o financijama jer snimanje povijesnog filma iziskuje obično i puno veći budžet od filma čija se radnja odvija u sadašnjosti. I iz tog razloga treba pozdraviti pothvat na koji se odlučio Simon Bogojević - Narath, inače redatelj kratkih, animiranih i eksperimentalnih filmova kojem je "Illyricvm" bio i dugometražni igrani debi iako je čovjek već odavno prošao 50. godinu.

Činjenicu da nije imao bogznakakav budžer Bogojević je zamaskirao sjajnim okruženjem i lokacijama Bjelašnice u BiH, Velebita i Furlanije u Italiji. Radnju je smjestio u 37. godinu prije Krista, a likovi govore na latinskom jeziku, ali i ilirskom kojeg je pokušao oživjeti uz pomoć raznih stručnjaka. Za one kojima povijest nije jača strana, Iliri su bili skupina plemena koja je živjela na području današnje Hrvatske za vrijeme dok je jačalo Rimsko carstvo. Kao i ostatak tada poznatog svijeta, i ilirska plemena kao što su Liburni, Dalmati, Japodi, Histi i ostali kojih se ne mogu sjetiti, fino su najebala kada su Rimljani krenuli s osvajanjima i doslovno su izbrisana s lica Zemlje. Kasnije su na područja na kojima su oni obitavali došla neka druga plemena koja su se kasnije formirala u neke druge narode, no to je neka druga priča.

U središtu pažnje je tu mladi liburnski pastir Volsus (Filip Križan). Nakon što suparnički klan naizgled ničim izazvan ubije članicu njegovog klana (nisam shvatio je li mu to sestra ili žena ili što već), Volsus će se zareći na osvetu. Prilika za osvetu će mu se ukazati kada ga pokupi rimska jedinica koja se zaputila do garnizona i u prikupljanje poreza. Odmetnuti klanovi koji odbijaju plaćati danak Rimljanima dok oni polako, ali sigurno osvajaju prostor na kojem su do jučer dominantni bili Iliri, dovest će Volsusa u priliku za osvetu. Tako da se povijesna drama u kojoj su na impresivan način prikazani to okrutno vrijeme i ljudi, ali i običaji i vjerovanja plemena koja su Rimljani smatrali barbarima, može smatrati i revenge trilerom. I to sasvim solidnim u filmu koji je valjda prvi u povijesti, a da tematizira sudbinu prastanovnika ovih prostora o kojima danas znamo puno manje nego recimo o vikinzima i sličnim barbarskim plemenima iz ostalih dijelova Europe.

IMDB LINK 

Primjedbe