KNIFE IN THE WATER (1962,POLJ) - 9/10


 

Romana Polanskog smatra se jednim od najvećih poljskih filmaša svih vremena iako je u svojoj domovini snimio tek jedan film. Bila je to upravo minimalistička kombinacija trilera i drame s kojom je instantno postao iznimno tražen na međunarodnoj filmskoj sceni. Zanimljivo je kako je Polanski u film ušao kao glumac, a i kasnije je nerijetko sam znao glumiti u svojim filmovima. U vrijeme snimanja "Noža u vodi" bio je u kasnim dvadesetima, a scenarij je napisao s još jednim danas velikim poljskim filmašem Jerzyem Skolimowskim koji je također i danas aktivan u snimanju filmova unatoč poodmaklim godinama.

A malo je nedostajalo da se film u kojem imamo tek tri lika uopće ne snimi jer je originalni scenarij poljsko ministarstvo kulture odbacilo zbog nedostatka društvenog angažmana. Nakon manjih izmjena u scenariju, ipak je Polanski uspio osigurati sredstva za financiranje, a "Nož u vodi" je nevjerojatno moderan film snimljen pod utjecajem francuskog novog vala pa i stvaralaštva Talijana Michelangela Antonionija koji se također bavio sličnim temama dokonih i nezadovoljnih ljudi. Andrzej (Leon Niemczyk) i Krystyna (Jolanta Umecka) su supružnici koji su se zaputili na jedrenje, a putem će pokupiti mladog autostopera (Zygmunt Malanowicz).

Kad stignu do jezera, umjesto da se pozdrave s njim, Andrzej će ga pozvati da im se pridruži, a vrlo brzo između starijeg i mlađeg muškarca počet će se razvijati neočekivano rivalstvo. S vremenom ćemo shvaćati da odnosi između tog očigledno dobrostojećeg para i nisu idealni i da između njih postoje neke tenzije, a iako imamo tu samo tri lika, oni su iznimno dobro izgrađeni dok Polanski sjajno gradi napetost u njihovom odnosu. Upravo će mladi autostoper potaknuti svađe između para, a posve je to netipičan triler jer nema tu praktički uopće nasilja što kanoni ovog žanra nekako nalažu.

Bio je "Nož u vodi" ne samo prvi film Romana Polanskog koji je nominiran za Oscara, već i prvi poljski film koji je zaslužio nominaciju za najbolji strani film. Istaknut je ovaj film i kao četvrti najbolji poljski film svih vremena, a odmah nakon što je "Nož u vodi" postigao veliki uspjeh, zaputio se Polanski u Francusku. No, i ondje se nije pretjerano usrećio i nakon nekoliko kratkih filmova, tek je koju godinu kasnije u Velikoj Britaniji snimio sljedeći dugometražni film, psihološki horor "Repulsion" s Catherine Deneuve.

IMDB LINK 

Primjedbe